Crkva Sv. Duha kraj Štrpeda i Črnice, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Saša Nikolić), 2020.

Štrped

Štrpȇd (i Štrpȅd, tal. Sterpeto, njem. Sterpel), naselje kraj Buzeta (45°26′N; 13°57′E; 119 m nadmorske visine); 222 stanovnika (2021.), grad Buzet.

Nalazi se na cesti Buzet – Sočerga (državna cesta D201, Buzet - granični prijelaz Požane), podno vapnenačkoga grebena Ćićarije, na sjeverozapadnim padinama buzetske kotline.

Stanovnik je Štrpȅdec, stanovnica Štrpȅšćica, a pridjev štrpȇdski i štrpȅčki.

Stanovnici se bave tradicijskim poljodjelstvom, dio radi u Buzetu, a u posljednje vrijeme razvijeno je poduzetništvo s nekoliko malih proizvodnih i servisnih pogona.

Šire područje bilo je naseljeno u prapovijesti i antici. Duhovno je središte crkva Sv. Duha, u istoimenom zaselku oko 1 km sjeverno od Štrpeda prema Črnici čijoj župi pripada. Građena je u tri faze: od romaničke jednobrodne crkve sačuvan je zazidani bočni portal s kamenom lunetom; 1500. dograđeno je poligonalno kasnogotičko svetište i renesansna sakristija presvođena šiljastim svodom (na vanjskoj strani apside uzidan je kamen s glagoljskim natpisom o datumu gradnje); u baroku je brod crkve zaključen stropom, a na pročelju je prigrađena lopica polukružna tlocrta. Među majstorskim znakovima uklesanima s vanjske strane apside nalazi se znak Majstora iz Kranja. Glavni oltar sa slikom Bogorodice (1636.) i dijelovima starijeg oltara s početka XVI. st.; drveni rezbareni pozlaćeni bočni oltari. Do crkve je 1620. izgrađen samostan franjevaca konventualaca, uništen u požaru 1768. i napušten 1773.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Maja Štrk Snoj, "Crkva Sv. Duha u Svetom Duhu kraj Štrpeda u svjetlu novih nalaza", Buzetski zbornik, 1989., 13; Klara Buršić-Matijašić, "Arheološka topografija Štrpeda i okolice", ibid., 2000., 26; Radovan Ivančević, "Crkva sv. Duha kod Štrpeda u Istri", ibid., 2001, 27.

Vezani članci

Črnica

Slučajna natuknica

Momjan