Kažnjavanje Dirke, mozaik

Kažnjavanje Dirke, antički mozaik i spomenik u Puli. Prikazuje Antiopine sinove Amfiona i Zeta kako dovode razdraženog bika spremnog rastrgnuti Dirkino tijelo. Prekriva površinu od 65 četvornih metara (približno 12 x 6m), a datira u 2. ili 3. stoljeće.

Mozaik je podijeljen na dvije nejednake polovice. Manja, desna gledano s ulice, sastoji se od niza šesterokuta unutar kojih su jednostavne ilustracije životinja i drugi motivi, dok je lijeva podijeljena u devet nejednakih četverokuta. U njih osam se nalaze kompleksni geometrijski oblici, koji okružuju centralni i dimenzijama najveći četverokut, unutar kojega je prizor dvojice muškaraca koji drže bika za rogove, te ispod njega lik žene. To je uprizorenje legende o Dirki. Antiopa, njezina sestričina, zaljubila se u Zeusa, vladara Olimpa, te začela s njim dvojicu sinova, Amfiona i Zeta. Njih dvojica se pojavljuju na mozaiku kao mladići koji drže bika. Pateći od silne ljubomore, Dirka je Antiopu bacila u tamnicu, dok su njezini sinovi, prognani u šumu, lutali sve dok se Zeus nije smilovao i poslao im pastira za skrbnika. Godinama poslije, za jedne od Dionizijevih svečanosti, Antiopa je kod pastirske kolibe srela sinove. Misleći kako se majka i sinovi neće prepoznati, Dirka je naredila mladićima da odu u potragu za bikom i svežu Antiopu njemu za rogove, kako bi je pod optužbom da je kao robinja pobjegla iz gospodarovog doma životinja rastrgala. No, pastir i Zeus upozoravaju mladiće kako je žena koju namjeravaju ubiti njihova majka, te oni mijenjaju odluku. Vezuju zbunjenu Dirku i dovode bika koji će rastrgati njezino tijelo.

Mozaik predstavlja vrijednu umjetninu u čijoj razini u svijetu postoje još svega dva prikaza. Jedan je Farneški bik, rimska kopija uprizorenja grčke kamene plastike iz 2. st. pr. Kr. koji se čuva u Napulju, te Dirka, poznata kao dio serije zidnih slika o grešnim ženama iz Vatikanskih muzeja.

Mozaik je otkriven nakon Drugog svjetskog rata, prilikom raščišćavanja ruševina prouzrokovanih savezničkim bombardiranjima Pule, na dubini od oko dva metra. Očišćen je i konzerviran, a nalazi se u strogom centru grada kao dio okućnice zgrade u Ulici Sergijevaca. 

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Daniel Načinović, Zašto je kažnjena Dirka, Franina i Jurina, 2002., 140-141.; R. Matijašić, K. Buršić Matijašić, Antička Pula s okolicom, Pula 1996., 170.-172.