Foto Ex tempore u Novigradu, (snimio Željko Božić)

Foto Ex tempore u Novigradu

Foto Ex tempore, godišnja kulturno-turistička manifestacija koja se od 2005. do 2019. održavala u Novigradu.

Nastala je po uzoru na takve likovne, slikarske manifestacije, pa su i fotografski radovi u konačnici bili produkt trenutačne (ex tempore) umjetničke kreacije. Sudionici, profesionalni fotografi, fotoreporteri i nagrađivani fotoamateri iz zemlje i inozemstva, dolazili su na Foto Ex tempore isključivo uz poziv i prethodnu najavu. Organizatori, novigradska Zajednica Talijana i Udruga fotografa Istre, osiguravali su tehničke uvjete (računala za obradu fotografija, štampače i dr.) te određivali temu/motiv pojedinog izdanja. Na kraju snimanja na zadanu temu, sudionici bi odabirali svoje najupješnije fotografije za izložbu i ocjenjivanje, u kojem su sudjelovali stručni žiri, publika na izložbi i posjetitelji mrežnih stranica manifestacije. Najbolje ocijenjene fotografije bile su nagrađivane.

Manifestacija je imala i turističko-propagandni karakter te su se kroz nju promovirale vrijednosti Novigrada i Istre. Održavala se krajem rujna ili početkom listopada, u trodnevnom trajanju. Pratile su je razne izložbe te besplatne radionice i prezentacije. U 15 izdanja okupila je više od 200 fotografa iz 15-ak zemalja.

Sukus manifestacije autorica projekta Miranda Legović objavila je 2023. u monografiji Foto Ex tempore 2005. - 2029. Novigrad / Cittanova.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply