Glazbeno društvo Sokol Buzet, (presnimak iz Franina i Jurina, 2005.)

Glazbeno društvo Sokol Buzet

Glazbeno društvo Sokol osnovano je 1905. u Buzetu kao sokolska organizacija usmjerena na njegovanje narodne glazbe.

Buzetski Sokol osnovan je na inicijativu agronoma Ivana Sancina, učitelja Kazimira Rade, nadučitelja Vinka Šepića i poslovođe buzetske posujilnice Janka Gregorca. Osnovna skupština, na koju se odazvalo 45 uzvanika, održana je 22.X.1905. u prostorijama Hrvatske čitaonice. Konstituirajuća skupština Glazbenog društva Sokol održana je 10.XII.1905. također u prostorijama Hrvatske čitaonice. U upravni odbor izabrani su I. Sancin za predsjednika; Ivan Brmolić za potpredsjednika; V. Šepić za tajnika; J. Gregorec za blagajnika te tri odbornika - Ivan Klarić, Ivan Flego i Frane Vivoda. K. Rade prihvatio se podučavanja teorije, a prvi kapelnik bio je Ferdo Majcen iz Škednja kod Trsta, kojega je angažirao Sancin osobno. U češkoj tvrtki Anton Hüller nabavljena su 24 glazbala, a kasnije još dva s obzirom da je učenika bilo vrlo mnogo. Prvi nastup buzetska je glazba imala u travnju 1906. s 24 glazbara u dvorani Gospodarskog društva u Sv. Martinu, gdje su sokolaši svirali skladbe Oj, Hrvati i Hej, Slaveni.

Slijedili su sve veći i važniji nastupi, no 1913. Sokol je pogodila financijska kriza, a tijekom Prvog svjetskog rata veliki dio članova bio je mobiliziran pa su instrumenti bili pohranjeni u prostorije Narodnog doma.

Nakon rata članovi su se ponovno okupili, no talijanske fašističke vlasti razbile su Sokol na 4 manje podružnice ne bi li ih tako oslabili. Naposljetku su 1926. ugasili Društvo, no ono je i dalje djelovalo ilegalno. Nakon Drugog svjetskog rata, od lipnja 1945. buzetska glazba ponovno je okupljena, a iste je godine u Buzetu osnovan i mješoviti pjevački zbor s 50-60 članova.

Novo razdoblje Sokola započelo je 1954. kada je u Buzet došao učitelj glazbe i entuzijast Branko Jirasek. Ubrzo su kupljeni novi instrumenti, a glazbari potpuno opremljeni djelovali su u sklopu buzetskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva sve do 1963. kada je Jirasek otišao iz Buzeta. Uz sekciju limene glazbe, u sklopu Društva osnovana je i folklorna sekcija, a oživio je i mješoviti pjevački zbor.

Buzetska limena glazba oživljena je 1978., a 1979. oživljeno je i nekadašnje Društvo sada nazvano Glazbeno društvo Buzet. Godine 1995. Društvu je ipak vraćeno povijesno ime Sokol. U sklopu Društva 1994. osnovana je i klapa Pinguentum.

https://www.gd-sokol.hr/naslovna

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mirjana Pavletić, "Stogodišnji 'Sokol' iz Buzeta", Franina i Jurina, 2007., 100-107.

Slučajna natuknica

Rizzi, Lodovico