Bombardirani "San Marco" nasukan uz obalu sjeverno od Savudrije, (fotoarhiva Glasa Istre)

San Marco, parobrod

San Marco, putnički parobrod koji su 9.IX.1944. u blizini Savudrije potopili saveznički borbeni zrakoplovi.

Sagrađen je u brodogradilištu u Monfalconeu za kompaniju Istria-Trieste, a prvi put je zaplovio 3.IV.1911. Bio je to tada moderan putnički brod, dužine 50,81 metara, bruto zapremine 276 tona i brzine 13,5 čvorova, a plovio je do 1915. na relaciji Trst - Pula i Trst - Piran. Tijekom Prvog svjetskog rata brod je bio zaplijenjen i privezan u venecijanskoj luci, a po njegovom završetku do zime 1929. povezivao je Trst s Istrom, Zadrom i Dalmacijom, potom održavao linije duž zapadne obale Istre, a od listopada 1943. samo na relaciji Umag - Savudrija - Piran - Izola - Trst.

Kobnoga jutra brod je u 6.30 sati krenuo iz Umaga prema Trstu prevozeći 200-tinjak putnika, a na nj se ukrcalo i tridesetak njemačkih vojnika iz garnizona u Petroviji te grupa unovačenih mladića. San Marco je u 7 sati pristao u savudrijsku luku i dok je bio privezan radi ukrcaja putnika, pojavili su se saveznički avioni koji su ga nadlijetali. Putnici su napustili brod, a nakon što su se zrakoplovi udaljili ponovo su se ukrcali. Prema podacima, na brod se ukrcalo oko 260 putnika i 50-ak vojnika. Avioni su ponovno doletjeli čim je brod isplovio i okrenuo oko rta Gornja Savudrija u Piranski zaljev. Pod mitraljeskom paljbom putnici su se pokušali sakriti u mornarske prostorije, ispod pramca i u kotlovnicu, dok je zapovjednik broda, kapetan Millo Rassevi nastojao okrenuti brod i nasukati ga na pličinu kako bi olakšao spašavanje putnika. Međutim, kada je uspio okrenuti brod, dvije bombe su pogodile krmu, zapovjedni most i dimnjak.

Premda je nemoguće sa sigurnošću utvrditi koliko je bilo putnika te koliko ih je poginulo ili bilo ranjeno, jer su neke žrtve izgorjele u požaru koji je zahvatio brod, pretpostavlja se da je tragedija bila kobna za 150 ili 154 civila. Među poginulima bili su i komesar prefekture općine Piran Luigi Caneva, rukovoditelj poljoprivrednog imanja samostana u Dajli otac Costantino te zapovjednik San Marca Rassevi. Prema navodima očevidaca brod je napalo desetak aviona, a napad je preživjelo oko 60 putnika.

Na najveću tragediju koja je u Drugom svjetskom ratu pogodila Umaštinu podsjeća dvojezična ploča koju su gradske vlasti 2005. podigle u Savudriji u spomen nevinim žrtvama.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Aldo Cherini, "L'affondamento del piroscafo 'San Marco' - Salvore 9 settembre 1944", Quaderno AMA (Assciazione maritima Aldebaran Trieste), br. 65, 1994.; Zlatan Varelija, "Tragedija broda San Marco", Franina i Jurina, 2009., 49-51.

Slučajna natuknica

Uskočki rat