Narodna knjižnica i čitaonica Buzet

Narodna knjižnica i čitaonica Buzet nalazi se u Pučkom otvorenom učilištu „Augustin Vivoda" u Buzetu, a osnovala ju je Općina Buzet 1948. godine.  Korijeni joj sežu u drugu polovicu 19. stoljeća u vrijeme narodnog preporoda kada su se diljem Istre otvarala čitalačka društva.

Službeno je hrvatska čitaonica u Buzetu otvorena 1890. godine, a u njenom prvom Odboru bili su istaknuti narodnjaci Mate Trinajstić, Matko Brajša Rašan i drugi. Izgradnjom Narodnog doma, 1907. godine, Čitaonica u Buzetu preseljena je u zgradu s mnogim hrvatskim ustanovama i udrugama. U Domu je 1910. godine otvorena Pučka knjižnica koja će zajedno s Čitaonicom postati okosnica kulturnog života žitelja buzetskog područja. Iza Prvog svjetskog rata, 1921. godine, fašističke su vlasti zatvorile sve hrvatske udruge i ustanove pa tako i Čitaonicu, a uslijedilo je i spaljivanje knjiga. Knjižnica je obnovljena nakon Drugog svjetskog rata i započela je s radom 1948. godine kao društveno-prosvjetna institucija, te od 1958. kao samostalna prosvjetna ustanova. Od 1961. godine djeluje u okviru Narodnog sveučilišta, a sveukupno sadrži 23475 svezaka.

Mirjana Pavletić, Narodna knjižnica i čitaonica Buzet, str. 26.-28., u: Knjižnice Istarske županije, gl. ur. Bruno Dobrić, Društvo bibliotekara Istre, 2010.

http://www.buzet.hr/index.php?id=81

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Mihovilović, Ive