Knjižnica Državnog arhiva u Pazinu

Knjižnica Državnog arhiva u Pazinu ima 14.000 svezaka i specijalizirana je za podržavanje arhivske službe, odnosno za prikupljanje arhivskog gradiva, sređivanje, izradu informativnih pomagala, rad s korisnicima i zaštitu arhivskog gradiva.

Knjižnica prvenstveno okuplja stručnu arhivističku literaturu, knjižnu građu koja se odnosi na Istru, a od posebne su važnosti službene publikacije. Knjižnica posjeduje i upotpunjava službene publikacije svih uprava koje su vladale na području nadležnosti pazinskog arhiva (mletačka, austrijska, talijanska, jugoslavenska) pa sve do suvremenih službenih publikacija i listova gradova i općina. Knjižnica posjeduje i zavičajnu zbirku, zbirku starih knjiga iz 18. stoljeća, a jedina sa slobodnim pristupom je referentna zbirka. Knjižnica Državnog arhiva u Pazinu rasla je zajedno s njime od njegova osnivanja 1958. godine, te je tijekom vremena svoj fond popunjavala i raznim donacijama. Među njima se najviše ističe ostavština prof. Tugomila Ujčića iz Pazina koja sadrži 2236 svezaka i 80 naslova časopisa.

http://www.dapa.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=95&lang=hr

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Mladenka Hammer, knjižnica Državnog arhiva u Pazinu, u: Knjižnice Istarske županije, gl. ur. Bruno Dobrić, Društvo bibliotekara Istre, 2010., 70-71.

Vezani članci

arhivi

Slučajna natuknica

Quaderni