Mariano iz Siene

Mariano iz Siene (ili Mariano di Nanni, prema patronimiku), klerik (Siena, 8. IX. 1384 - ?). Početkom XV. st. spomenut je kao klerik u pojedinim ispravama, a 1403. kao kapelan kapele Kristova raspeća u sklopu sienske katedrale. Iza 1423. bio je upravitelj župe „San Pietro a Ovile" u Sieni.

Prilikom biskupove vizitacije krajem VII. mjeseca 1428., Mariano sebe opisuje kao poštena kršćana, koji vodi skroman i umjeren život. Triput je hodočastio u Svetu zemlju, poduzevši prva dva putovanja vjerojatno između 1403. i 1428. kada mu se gubi svaki trag. Treći se put upustio u daleko putovanje na nagovor prijatelja i kolega koji su tražili iskusnijeg vođu za hodočašće na Bliski Istok. Iz Siene su krenuli 9. IV. a iz Venecije 25. IV. 1431. Plovili su duž obale Istre i Dalmacije i stigli u Jafu točno mjesec dana nakon isplovljavanja. Put je trajao 118 dana, za kojih je društvo prešlo 5097 milja (većinom na moru). Marianovo djelo slovi „Viaggio fatto al Santo Sepolcro". Na brodu je putopisac prebrojao tristotinjak putnika, među kojima većina svećenika i fratara, te sedam vitezova, jedan biskup iz Albanije i 125 poklonika. Kod Pule su se zaustavili dva dana te ostali impresionirani brojem sarkofaga rasutim po gradu i okolici. Mnogi su sadržavali ljudske kosti. Autor bilježi da su posjetili mnoge plemenite zgrade, a vrhunac je bio jedan amfiteatar vrlo sličan rimskom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Dizionario Biografico degli Italiani, Istituto dell'Enciclopedia italiana, Roma 2007, 70; L. Monzali, F. Šuran, Istria e Puglia fra Europa e Mediterraneo, Edizioni Studium, Roma 2011; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Karolina Riječka