Torkington, Sir Richard

Torkington, Sir Richard, svećenik i hodočasnik (Engleska, XV - XVI. st). Sir Thomas Boleyn (kasnije grof Wiltshirea), otac Ane Boleyn, ga je 1511. predložio župnome dvoru u Mulbertonu. Otputovao je na hodočašće u Svetu zemlju 1517. iz Ryea.

U Mlecima je zapisivao metode i načine kojima su se kapetani, odnosno vlasnici brodova služili da primame putnike. Postojala je jaka konkurencija među kapetanima koji su prevozili putnike u Svetu zemlju, pa je svaki na svoj način pokušavao šarmirati gosta. Sklapale su se male grupe ljudi koje bi se uvelo na brod, prezentirale im se udobnosti i vrline prijevoznog sredstva te bi se pripremila zakuska, nekada obilan ručak popraćen kvalitetnim vinima; neki su nudili najukusnije slatkiše poput ušećerenog voća, marcipana i slatkih vina. Otplovio je iz Venecije 14. VI. nakon što je prisustvovao svečanosti „Vjenčanja mora" i posvjedočio o učinkovitom djelovanju mletačkog arsenala.

Njegov je putopis objavljen pod naslovom „Ye oldest diarie of Englysshe travell; being hitherto unpublished narrative of the pilgrimage of Sir Richard Torkington to Jerusalem in 1517." a izgleda kao prijepis Gilfordova.

Spominje Rovinj, gdje je odslušao misu pa prenoćio na brodu. Prošao je kraj Pule. Torkingtona najviše fasciniraju biblijska povijest, topografija svetih mjesta i vino.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

LIT: Z. Levental, Britanski putnici u našim krajevima, od sredine XV do početka XIX veka, Dečje novine, Gornji Milanovac 1989; S. Bertoša, A. Giudici, Europski putnici u Istri od XV. do XIX. stoljeća, u: Tabula 11, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2013.

Slučajna natuknica

Mariano iz Siene