Andrea da Valle di Capodistria

Andrea da Valle di Capodistria (zvan Gobbo), klesar, graditelj, arhitekt (?, Bale, prva četvrt XVI. st. - ?, Venecija, oko 1578.).

U Padovu je došao vjerojatno na poziv strica Mattea da Valle, te je radio u njegovoj radionici i potom naslijedio njegovo »obrtno oruđe i osobno ruho«. Od 1533. radi s Giovannijem Marijom Falconettom na kapeli sv. Antuna Padovanskoga u istoimenoj bazilici, a nakon Falconettove smrti dovršava gradnju biskupskoga dvora u Luviglianu; oko 1540. izvodi dva klaustra za samostan sv. Grgura u Bologni.

Godine 1547. prihvaćen je njegov nacrt za kor padovanske prvostolnice, koji je potom i izveo gotovo u cijelosti, unatoč preporuci Michelangela Buonarrotija da se prihvati nacrt Jacopa Sansovina, koji se prijavio na isti natječaj. Radio je potom u Trevisu i Monseliceu.

Od 1560. protomajstor je gradilišta bazilike sv. Justine u Padovi, ali istodobno radi i na drugim mjestima: dovršava gradnju kartuzije u Vigodarzereu, 1562. izradio je nacrt za klaustar i druge dijelove samostana sv. Vitala (San Vitale) u Raveni (ogledno djelo njegova donekle skromnoga graditeljskoga dometa) i dr.

Na poziv mletačkih vlasti napravio je 1577. procjenu štete od požara na Duždevoj palači, a potom više nema podataka o njegovu radu. Kao arhitekt djeluje u okviru koncepcija visoke renesanse.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Camillo De Franceschi, "Due istriani poco noti", AMSI, 1938., 48; Sergio Cella, "Matteo e Andrea da Valle", u: Istria e Dalmazia - uomini e tempi, I, Istria e Fiume, Udine 1991.