Došen-Dobud, Anka

Došen-Dobud, Anka, učiteljica, odgajateljica, pedagoginja (Krnjeuša, 1920, kraj Bosanskog Petrovca). Uslijed rane očeve smrti otišla je u Zagreb gdje je stekla osnovno obrazovanje, te u Sarajevu gdje je završila srednju, građansku i učiteljsku školu. Grozote Drugog svjetskog rata osjetila je u rodnoj Krnjeuši, a u Breškama kraj Tuzle je školskih godina 1941/42. i 1942/43. predavala u privatnoj osnovnoj školi s pravom javnosti. Nakon rata poduže je vrijeme radila kao učiteljica, prvo u Babincu kraj Bjelovara, pa u Istri, gdje je upućena s većom grupom učitelja. Svoju vokaciju obavljala je u Španidigi te u kotaru Buje, gdje je potom bila i prosvjetni inspektor.

U Zagrebu je studirala prvo redovno, pa izvanredno do diplome, 1957. godine. Godinu dana je djelovala u Vrginmostu, kao načelnica za prosvjetu spomenutog kotara. Od 1956. radi u Puli na mjestu direktorice Pedagoškog centra. Za ovo vrijeme pokrenula je izdavanje časopisa Nivim putevima.

Obavljala je i mnoge druge dužnosti (odbornik Općinske i Kotarske skupštine, predsjednica Savjeta za prosvjetu i izabrani zastupnik u Prosvjetno-kulturnom vijeću Sabora Hrvartske od 1969 -1973). Predavala je na Učiteljskoj školi u Puli (gdje je godinu dana vršila dužnost direktorice) i na Pedagoškoj akademiji u Puli, na čijem je čelu bila od 1967. do 1971. Zatim je radila u Zagrebu, kao profesor predškolske pedagogije i metodike odgojno-obrazovnog rada na Pedagoškoj akademiji.

Nakon umirovljenja nastavila je svojim radovima sudjelovati na području predškolskog odgoja.

Za svoj rad i doprinos pedagogiji dobila je Orden rada III. reda i druga priznanja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

V. Rosić, Anka Došen-Dobud, Pedagoginja predškolske pedagogije, Sveučilište J. Dobrile u Puli, Pula 2009.

Slučajna natuknica

Marti, Anton