Krstić, Ivan

Krstić, Ivan, pravnik i političar (Arbanasi kraj Zadra, ?1869. – Rijeka, 21.IX.1906.).

Nakon završetka Pravnog fakulteta u Zagrebu živio je u Rijeci te potom u Matujima, gdje je uz financijsku pomoć talijanskih liberala razvio živu političku djelatnost. Tijekom desetogodišnjeg djelovanja u Istri nastojao je među hrvatskim seoskim stanovništvom na Kastafšćini i u općini Veprinac afirmirati istrijanstvo kao poseban nacionalni identitet. Pokrenuo je list Prava naša sloga, kojim je nastojao afirmirati tzv. istrijanski pokret.

Suočeni s neznatnim rezultatima njegova pokreta i nesavjesnim trošenjem pružene pomoći, talijanski su mu liberali jedno vrijeme uskraćivali potporu, pa se Krstić tada priklonio socijalistima i od njih preuzeo borbeni nastup protiv Crkve i vjere. Potom se ponovo vratio svojim prvim političkim mentorima – talijanskim liberalima.

Svoj život i političko djelovanje u Istri, obilježeno skandalima, financijskim malverzacijama i sudskim procesima, Krstić je okončao tragično, u riječkoj bolnici za duševne bolesnike.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Stipan Trogrlić, „Istra između klerikalizma i liberalizma (kraj 19. i početak 20. stoljeća)“, Društvena istraživanja, 6-7, 1993., 657-673; Iva Mandušić, „Krstić, Ivan“, Hrvatski biografski leksikon, https://hbl.lzmk.hr/clanak/krstic-ivan, pristupljeno 5. 2. 2024.