Albert od Velikog Miholjca i Ungvara

Albert od Velikog Miholjca i Ungvara (Albert de Ungh, Albert de Nagy Mihaly), vranski prior, hrvatsko-dalmatinski ban (Tibava [danas u Slovačkoj], Ungvarska, odnosno Uška županija, oko 1380. - ?, oko 1434.).

Velikaš iz ugarske obitelji Kaplyona (Kaplona).

Pristaša kralja Žigmunda Luksemburgovca u političkim borbama oko hrvatsko-ugarskog prijestolja, sudjelovao je na njegovoj strani i u vojnama u Hrvatskoj, Bosni, Erdelju. U kraljevim sukobima s Mlečanima predvodio je 1411. odred vojske koja je ratovala pod zapovjedništvom Firentinca Pippa Spana (Filippo Buondelmonti degli Scolari, Filip Ozorski) u Istri, Furlaniji i Lombardiji.

U Istri je vojska opsjedala utvrđene gradove pod mletačkom upravom (Pulu, Poreč i dr.) te s promjenljivim uspjehom prošla poluotokom, zauzela Buje, Milje, Oprtalj i dr. Pri tome su gradovi, podgrađa i sela uvelike stradali od pustošenja obiju zaraćenih strana.

Hrvatsko-dalmatinskim banom imenovan je 1419. (nakon Ivana II. Albena) i od tada sudjeluje u ratu kojim je Žigmund (1418.-20.) htio onemogućiti mletačko širenje u Dalmaciji; osobito je pomagao u obrani Trogira. Ne zna se kada je stupio u Red hospitalaca sv. Ivana, ali kako se 1414. spominje u Žigmundovoj pratnji na crkvenom saboru u Konstanzu, potom i na popisu saborskih prelata, drži se da je već te godine imenovan vranskim priorom; na toj su ga časti potvrdili 1417. i veliki meštar hospitalaca Filibert i sam Žigmund. Idućih se godina spominje u različitim listinama, no kao ban do 1426., a kao prior do 1429.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vjekoslav Klaić, Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. st., 3, Zagreb 1972.; Dario Alberi, Istria, storia, arte, cultura, Trieste 1997.

Slučajna natuknica

Seosko sjedište