Akademsko hrvatsko-slovensko katoličko ferijalno društvo »Dobrila«

Akademsko hrvatsko-slovensko katoličko ferijalno društvo »Dobrila«, udruga hrvatskih i slovenskih sveučilištaraca Istre, osnovana 22.VIII.1908.

Njezin je nastanak izravna posljedica odbijanja Akademskoga ferijalnog društva »Istra« da u svoj statut unese odredbu po kojoj će se rad društva temeljiti na katoličkim načelima. Ivan (Ivo) Cukon branio je »čisto narodni temelj« protiv »katoličkog temelja«, za koji se zauzimao Stojan Brajša. Kad je Brajšin prijedlog odbijen, skupina njegovih pristaša (6 studenata) u Puli osnovala je svoje katoličko društvo. Smatrali su kako je isticanje samo narodnog temelja maska za širenje »bezbožnog naprednjaštva«.

Prvi predsjednik »Dobrile« bio je S. Brajša. Broj članova kretao se između 15 i 20. Između »Dobrile« i »Istre« vodila se borba oko otvaranja čitaonica. Demoniziranje pripadnika drugoga tabora bila je česta pojava i kod jednih i kod drugih. Na glavnoj skupštini društva u Marčani 6.VIII.1911. za predsjednika je izabran Joso Sironić. U školskoj godini 1912./13. na čelu društva bio je bogoslov Božo Milanović. Na početku I. svjetskog rata rad je društva prestao. Posljednji predsjednik društva bio je Vjekoslav Gortan.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Božo Milanović, Hrvatski narodni preporod u Istri, II, Pazin 1973.

Slučajna natuknica

Sportski ribolov