Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu

Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, središte za povijest umjetnosti, utemeljeno 1993. na inicijativu Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, sa sjedištem u Motovunu.

Predsjednik je međunarodnog savjeta Miljenko Jurković, a članovi Noel Duval (Pariz), Igor Fisković (Zagreb), Nikola Jakšić (Split), Ljiljana Pancirov (Zagreb), Ante Vulin (Zagreb), Jure Zovko (Zagreb), Fulvio Zuliani (Udine).

Središte je nastavno-istraživačkoga rada o kasnoj antici i srednjem vijeku u Istri, sa specijaliziranom knjižnicom. Organizator je redovitoga godišnjega cikličkog znanstvenog skupa (prijelaz između kasne antike i ranoga srednjeg vijeka, tradicija i inovacija u kasnom srednjem vijeku, karolinško i otonsko doba, između istoka i zapada - od ikonoklastičnog pokreta do gotike, liturgijske instalacije od kasne antike do gotike, stoljeće do tisućljeća i dr.) i surealizator projekta Umjetnička baština Istre od 4. do 15. stoljeća. Od 1995. nakladnik je časopisa Hortus Artium Medievalium.

Centar je specijaliziran za proučavanje međusobnih utjecaja kontaktnih zona Istre, Kvarnera i Dalmacije s Venecijom, Furlanijom i Julijskom Venecijom.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Miljenko Jurković, "Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek", Sveučilišni vjesnik, 1996., 2-3.