Lisina, obnovljeni planinarski dom koji nosi ime partizana Stanka Jurdane

Lisina

Lȉsina, zaravan i vrh na Ćićariji.

Krška zaravan je na oko 700 m nadmorske visine, zapadno od prometnice RijekaTrst, u Kastavskoj šumi. Očuvana je šumska vegetacija, osobito šume bukve; uz obilje krških geomorfoloških oblika (škrape, ponikve, jame, ogoljeni vrhovi). Park-šuma Lisina, zaštićena 1998. u kategoriji značajnoga krajobraza, prostire se na oko 14 km2 i o njoj brine Javna ustanova Priroda. U sklopu kompleksa nalaze se vikendaško naselje te planinarski i lovački dom. Planinarski dom su sagradili 1915. ratni zarobljenici, a službeno je otvoren tek 1921.; između dva rata zvao se Rifugio Egisto Rossi (po riječkom rano umrlom iredentističkom piscu i planinaru), u jugoslavensko doba nosio je ime partizana Stanka Jurdane, koji je poginuo 4.XII.1942. između Lisine i Planika. Dom je dugo godina bio zapušten, ali je 2021. obnovljen i nanovo otvoren s Jurdaninim imenom.

Stanovništvo je tradicionalno vezano za iskorištavanje šume i lov na puhove, srne, jelene, veprove, lisice, jazavce, kune, zečeve. Istoimeni planinski vrh (1.185 m) i planinarski dom (710 m) poticaj su za razvoj planinarstva, seoskoga i zdravstvenoga turizma. Iz planinarskoga doma pješačke staze vode na obližnje vrhove: Veli Planik (1.272 m), Šiju (1.241 m), Grižinu (1.144 m), Županj vrh (1.138 m) i Žbevnicu (1.014 m). Područjem prolaze koparska i riječka planinarska transverzala.

Između Lisine i Vodičke griže nalazila se 1944./45. partizanska bolnica za liječenje lakših ranjenika pod konspirativnim nazivom „Ljubica“, osnovana u veljači 1944. odlukom Operativnog štaba za Istru. Kroz nju je prošlo oko 1.200 ranjenika.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Katica Brusić, „Bolnica »Ljubica« Operativnog štaba za Istru“, Liburnijske teme, 3, 1978., 225-237; Udruga Lisina-Avantura-Matulji, „Planinarski dom Lisina“, na https://lisina-avantura-matulji.hr/pl-dom-lisina/, pristupljeno 3. 9. 2022.

Slučajna natuknica

Osp