Moreschi, Orazio

Moreschi, Orazio (Horatio), šišanski arcipret (? - Labin, 22.VII.1665.).

Bio je istaknuti svećenik Pulske biskupije, zamjenik generalnoga vikara, vrlo obrazovan i poduzetan. Pri pastoralnim je vizitacijama propovijedao na talijanskom i hrvatskom jeziku. U doba Kandijskoga rata na području biskupije prikupljao je novčanu pomoć za borbu protiv Osmanlija.

Pietro Kandler navodi da je napisao povijest Pule, no rukopis nije očuvan.

Za Moreschija se vezuje legenda o njegovoj tobožnjoj tajnovitoj smrti. Prema priči, ubili su ga članovi šišanske obitelji Frezza, razljutivši se što je započeo misu ne pričekavši njihov povratak iz lova. Arcipret je Frezze optužio kao ubojice njegove sestre Giacomine. Kada je nakon više od 300 godina (1978.), pri obnavljanju podrumskoga poda u jednoj kući u Šišanu otkriven rasječeni ljudski kostur, uz koji su stajale svećeničke oznake, pogrešno se pomislilo na Moreschija. Iako nije utvrđeno tko je ubijeni svećenik, danas se pouzdano zna da to nije bio Moreschi. Njegova je smrt naime, upisana u matičnim knjigama Pule i Labina.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

"Vecchia Istria: Sissano e le sue leggende", El Clivo - Periodico della Comunità degli Italiani, 1976.; Ivan Grah, "Upoznajmo Istru: Šišan", Ladonja, 1988., 1; Slaven Bertoša, Život i smrt u Puli. Starosjeditelji i doseljenici od XVII. do početka XIX. stoljeća, Pazin 2002., 307-309.