Vinakoper

Vinakoper d. o. o., vinogradarsko i podrumarsko poduzeće sa sjedištem u Kopru, utemeljeno 27.II.1947. kao Vino, trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću za prodaju, uvoz i izvoz alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Glavni podrum u Kopru imao je kapacitet za 30 vagona vina, rezervni podrumi bili su u Izoli, Šmarjama, Brtonigli, Petroviji i Umagu. Otkupljivalo je vino, uglavnom iz unutrašnjosti Istre, skladištilo ga i pripravljalo za prodaju u okolnim gradovima i u Trstu. U Škocjanu (a istodobno i u Umagu), gdje su i danas glavni poslovni prostori, 1948.-51. izgrađeni su novi središnji podrumi za preuzimanje i preradbu grožđa za 250-300 vagona vina. Godine 1949. u poduzeću je bilo 58 radnika, i tada je prerađena prva berba. Potom se grožđe otkupljivalo mrežom postaja do Vrsara te se kamionima prevozilo u Kopar. Godine 1953. postavljena je hrastova bačva, najveća drvena u Europi, kapaciteta 41.000 l, a sredinom 1950-ih počelo je punjenje u boce (merlot, cabernet, refošk, malvazija).

Godine 1954. poduzeće je preimenovano u Vino-Koper. S izvozom 360 vagona vina (Italija, Njemačka, Austrija, Čehoslovačka, Poljska) vrhunac je dosegnulo 1962., a tada je pripojeno Seljačkoj zadruzi Koper (Agraria). Pod robnom markom Excorrado 1970-ih proizvodilo je kiselice i bezalkoholna pića. U teškoće je poduzeće došlo 1980-ih zbog opće krize crnih vina.

Od 1990. kao Vinakoper ponovno je samostalno poduzeće s približno 430 ha vlastitih vinograda na Koparštini i s godišnjom proizvodnjom 4,5 milijuna boca vina. Stručnim podrumarstvom danas proizvodi bijela i crna vina (malvazija, žuti i slatki muškat, chardonnay, sivi pinot, refošk, merlot, cabernet sauvignon, rosé).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Zdenko Ferletič (priređivač), Vinakoper, 50 let, Koper 1997.

Slučajna natuknica

vinogradarstvo