Črnica, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2013.

Črnica

Črnȉca (tal. Cernizza Pinguentina), naselje sjeverno od Buzeta (45°26′N; 13°57′E; 216 m nadmorske visine); 34 stanovnika (2021.), grad Buzet.

Nalazi se uz državnu cestu (D201) Buzet - granični prijelaz Požane/Sočerga, u blizini samog prijelaza, na odvojku prema Percima. Pripadaju mu okolni zaselci: Podrečak, Jakci, Požane, Sveti Duh, Konti i drugi.

Stanovnik je Črnȉčan, stanovnica Črnȉšćica, a pridjev črnȉčki.

Spominje se 1356., a u XVI. st. izgrađena je crkva sv. Roka, jednobrodna kasnogotička građevina s rebrastim svodom. Župnom crkvom postala je 1948., kada je od kapelanije Črnica postala župom. Na groblju Sv. Lovreč je crkva sv. Lovre iz XI. st.

Između Črnice i Štrpeda je crkva Svetoga Duha u istoimenome zaselku, građena u više faza (jedna dogradnja nosi glagoljski datum 1500.), a u njoj su zidne slike iz XVI. st. Uz crkvu je u XVII. i XVIII. st. djelovao samostan konventualaca.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Radovan Ivančević, "Crkva sv. Duha kod Štrpeda u Istri", Radovi Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 1969., 6; Maja Štrk Snoj, "Crkva Svetog Duha u Svetom Duhu kraj Štrpeda u svjetlu novih nalaza", Buzetski zbornik, 1989., 13.

Vezani članci

Štrped

Slučajna natuknica

Podgorje