Pljočkanje, snimljeno na Mrkatu starinskega istrijanskega dela u Savičenti, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Manuel Angelini), 2013.

pljočkanje

Pljočkanje (pločkanje, pjočkanje), predajna pučka igra gađanja plosnatim kamenom (pljočkom, pločkom, pjočkom) na otvorenom, uglavnom na polju, livadi, cesti.

Igraju najmanje dvije osobe, a za igru je potreban okrugli kamen veličine dlana, pljočka, i veći kamen, grota, koji se postavi na određeno mjesto na tlu, te gađa pljočkom s crte udaljene otprilike pet metara. Svaki igrač ima svoju pljočku. Pobjednik je onaj tko baci najbliže groti.

Najčešće su igrali dječaci, a ponekad djevojčice. U Barbanu se igrala inačica zvana pljočka, i to plosnatim kamenom pljočkom i okruglim kamenom balinom, na ravnu terenu. Sudjelovala bi tri para (dječaci i djevojčice). Jedan igrač baci balin na tlo, zatim njegov suigrač gađa balin pljočkom, potom to učine i ostala dva para. Par koji pljočkom pogodi balin ili mu se najviše približi postigne bod (punat), a pobjednik je onaj par koji prvi postigne 11 bodova.

Početkom 1990-ih, zahvaljujući pojedinim entuzijastima, pokrenuta je inicijativa za organizaciju i institucionalizaciju pljočkanja u Istri. Tako je igra očuvana kao dio tradicijskoga naslijeđa. Jedno od prvih natjecanja bilo je 1994. u Svetom Petru u Šumi, a 1996. u Šuranima kod Tinjana je održan prvi otvoreni Županijski turnir u pljočkanju. Natjecanje je održano po starinskim pravilima koje je sastavio Vlado Družeta iz Pazina.

Istarski pljočkari osnovali su 2002. Športsku pljočkarsku udrugu Županije istrijanske, koja je sastavila pravilnik pljočkanja. Udruga nikad nije formalno registrirana, ali je 2011. osnovan Istarski pljočkarski savez (IPS) sa sjedištrem u Savičenti. Na njegovu je inicijativu 17.VIII.2016. utemeljen i Pljočkarski savez Hrvatske (PSH), a pljočkanje je iste godine kao dio kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske upisano u Registar nematerijalnih kulturnih dobara. IPS je od 2016. član Europskog udruženja tradicijskih sportova i igara (European Traditional Sports and Games Association, AEJeST). Predsjednik IPS-a je Armando Fabijančić, a PSH-a Milivoj Pacenti.

S ciljem očuvanja, revitalizacije i prezentacije pljočkanja u Istri (i Hrvatskoj) u Svetom Petru u Šumi uređen je te 9.VII.2022. otvoren Nacionalni centar pljočkanja u sklopu tamošnjeg sportskog centra. UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine upisao je 1.XII.2022. u Registar dobrih praksa UNESCO-a i Tocatì – festival tradicijskih igara, u kojem je zastupljena i tradicionalna igra pljočkanje (program je inicirala Italija, a pridružili su joj se Hrvatska, Belgija, Cipar i Francuska).

http://www.ips-pljockanje.hr/

https://youtu.be/KwgHGg2FJ8c

https://ich.unesco.org/en/BSP/tocat-a-shared-programme-for-the-safeguarding-of-traditional-games-and-sports-01709

Video


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Mirjana Margetić, „Pljočkanje: od pastirske igre do sporta“, Vjesnik istarskog arhiva, 22, 2015., 171-180; Anđelo Dagostin, "Otvoren Nacionalni centar pljočkanja u Svetom Petru u Šumi: Ovo je san, koji se od prvog dana kada je započela revitalizacija pljočkanja u Istri, u našim krugovima sanja", Glas Istre, 11. 7. 2022.; podaci s internetskih stranica Istarskog pljočkarskog saveza http://www.ips-pljockanje.hr/.

Slučajna natuknica

Clemente, Aldo