Decima MAS, plakat

Decima MAS

Decima MAS (Decima flottiglia mezzi d'assalto, Xa MAS), talijanska vojna postrojba mornaričkoga pješaštva koja se nakon talijanske kapitulacije 8.IX.1943., u skladu sa svojim nacionalističkim fašističkim idealima, povezala s njemačkim okupacijskim snagama.

U sastavu Talijanske Socijalne Republike (Repubblica Sociale Italiana) borila se do kraja rata protiv anglo-američkih snaga te hrvatskih i slovenskih partizanskih postrojba. No, u operativnom području Jadransko primorje njezino se vodstvo nije slagalo s gaulajterom Friedrichom Rainerom i njemačkim vlastima, koje su taj kraj izuzele od talijanskog utjecaja. Krajem 1944. odlučila je ojačati svoj položaj u Istri i ostalom dijelu bivše Julijske Venecije te pružati otpor sve do dolaska Saveznika i time onemogućiti prodor jugoslavenskih partizanskih snaga.

Broj pripadnika postrojbe nikada nije bio velik. U Istri je imala više jedinica, uglavnom u Puli, gdje je osnovana postrojba Compagnia »Nazario Sauro«, a osobito je važan bio osnutak podmorničke skupine Longobardo i Istočne baze jurišnih sredstava smještene na Velom Brijunu/Brionu, iz koje su kretale operacije južno od Istre i prema ciljevima duž zapadne jadranske obale pod nadzorom Saveznika, sa zasjedama, iskrcavanjem uhoda i saboterskim akcijama. U Lovranu je bio odred postrojbe Compagnia »Gabriele D'Annunzio«, u Portorožu škola za ronioce, a neke su jedinice bile razmještene na Lošinju.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

migracije