Malipiero, Marin

Malipiero, Marin, istarski providur (XVI. st.). God. 1580. smjestio je u Puli 48 grčkih obitelji s Cipra, a 1580-83. u Peroju pet grčkih obitelji iz Nauplije. Kao puljski providur (1581-83) sastavio je opširno izvješće Senatu (1583), svojevrsnu upravno-političku, gospodarsku, prometnu, demografsku, društvenu i sociokulturnu, donekle i ekološku studiju o Puli i Puljštini u drugoj polovici XVI. st.

Malipiero opisuje loše stanje toga područja i predlaže mjere za njegovo oživljavanje. Zabilježio je da je puljska luka prostrana i dobro zaštićena, sposobna primiti sve vrste brodova, a neposredna okolica bogata šumama i vodom. Prema planu, potrebe lokalnoga pučanstva zadovoljavale bi se obradbom zemlje i uzgojem žitarica, za mljevenje kojih bi se podigli mlinovi na vodu ili dvije vjetrenjače. Izgradnjom velikih peći za dvopek smanjili bi se veliki troškovi toga posla u Veneciji, a vatra iz krušnih peći pročistila bi malarični zrak i učinila ga zdravijim. U ostvarivanju providurovih ideja mletačka vlada vidjela je opasnost za svoje interese, pa su prijedlozi propali. Izvješće je objavio Pietro Kandler.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

P. Kandler, Notizie storiche di Pola, Parenzo 1876; S. Cella, I Reggitori di Pola, AMSI, 1961, 9; M. Bertoša, Istra: Doba Venecije (XVI-XVIII. stoljeće), Pula 1995.