Pasquantonio, Alessio

Pasquantonio, Alessio, ekonomist, komercijalist, politički aktivist (Labin, 14.X.1940. - Pordenone, 12.VI.2013.).

Srednju školu završio je 1959. u Coneglianu kraj Trevisa, gdje je počeo profesionalnu karijeru kao djelatnik i potom direktor prodaje tvrtke Castrignano. Diplomirao je ekonomiju i komercijalu na Sveučilištu u Pescari 1967., a neko je vrijeme predavao računovodstvo i bankarstvo u srednjoj školi Flora u Pordenoneu, ne napuštajući posao poslovnog savjetnika.

Bio je i politički aktivan, od mladosti član Talijanske socijalističke stranke (Partito socialista), u Pordenoneu je bio općinski vijećnik od 1975. te pročelnik za industriju i trgovinu od 1981. Dvije godine kasnije imenovan je za regionalnog direktora investicijske banke Mediocredito za Furlaniju i Julijsku Veneciju. Na toj je dužnosti ostao sve do polovice 1996. doprinijevši uspješnom razvoju ove financijske ustanove na regionalnoj razini. Potom se nastavio baviti poslovnim savjetovanjem, između ostalog bio je savjetnik i u Finestu, regionalnom dioničkom društvu za poticanje izvoznih aktivnosti poduzeća talijanskog sjeveroistoka, osobito na evropski istok.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Stefano Polzot, "Politica e finanza, morto Pasquantonio", http://messaggeroveneto.gelocal.it/udine/cronaca/2013/06/13/news/politica-e-finanza-morto-pasquantonio; Bollettino Commissioni, 28. 4. 1983., http://legislature.camera.it/_dati/leg08/lavori/Bollet/19830428_00_03.pdf.

Slučajna natuknica

Pahor, Roman