Mangini, Giancarlo

Mangini, Giancarlo, karikaturist, crtač, sportski reporter, igrač i trener bejzbola (Pula, 13.I.1931.). Obitelj mu se iz Pule seli prije Drugog svjetskog rata, najprije u Trst, pa Bolognu i naposljetku u Milano. Završio je klasičnu gimnaziju, pa studirao pravo, prirodoslovlje i ekonomiju, ali nije diplomirao. 

Od mladih dana bio je crtački nadaren, a tijekom studija uzdržavao se i crtanjem karikatura za razne časopise (L'EuropeoSettimo giorno, revije kuća Rizzoli i Mondadori, itd.). Istovremeno se bavio sportom, igrao bejzbol (baseball) u više milanskih klubova (AmbrosianaMilanoPirelli i Inter). Igrao je bacača i obrambenu prvu bazu. Bio je talijanski reprezentativac na nekoliko evropskih prvenstava. Trenirao je u bejzbolu mlađe uzraste, a igrao je i softball te osvojio dva talijanska državna prvenstva s Ambrosianom i Interom. Bejzbol prati i propagira i kao komentator na raznim televizijskim postajama u Italiji i inozemstvu (uključujući i TV Koper-Capodistria te talijanski državni RAI). Putovao je diljem svijeta, studirao i na Sorbonni i Cambridgeu, u Parizu je crtao karikature na Pigalleu, radio je na više televizijskih postaja na Karibima. Osim što je komentirao bejzbol utakmice, tijekom prijenosa crtao je karikature igrača. U 1960-im crta i seriju karikatura nogometaša za račun predsjednika Intera Antonija Morattija. Od 1970-ih poznat je i po humorističnim seksi crtežima u talijanskim tiskovinama za odrasle. Ilustrirao je rebuse i križaljke u enigmatskim časopisima (La Domenica Enigmistica), objavljivao i u strip revijama (IntrepidoMonello). Najčešće se potpisivao kao El Cubano, gdjekad i kao The Manager ili First Base.

LIT.: Giancarlo Mangini (el cubano), http://www.portovaltravaglia.it/mangini; F. Masini, 80 di questi giorni, Giancarlo!, http://www.baseball.it/leggi_articolo.asp?id=19201.
Ur. (G. Prodan)
Posljednja promjena: 7. 8. 2018.