Melodije Istre i Kvarnera na pulskom Forumu, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimila Adriana Tošić), 2007.

Melodije Istre i Kvarnera (MIK)

Melodije Istre i Kvarnera (MIK), festival zabavne glazbe, utemeljen 1964. kao Natječaj Melodije Kvarnera, a 1969. nazvan je svojim današnjim imenom.

Festival nije djelovao 1987.–92., a nije održan ni 2001. Temelji se na njegovanju glazbenog izričaja istarske ljestvice i čakavskoga narječja s područja Istre, Kvarnera i sjevernojadranskih otoka. Održava se svake godine u lipnju, i to kao putujući festival u desetak mjesta Istre i Kvarnera.

Potkraj 1963. raspisan je natječaj kojim se željelo potaknuti mlade i još neafirmirane skladatelje, tekstopisce, zabavnoglazbene i druge stvaraoce. Iako je natječaj bio otvoren i tekstovima na talijanskom jeziku, tada na njega nije stigao niti jedan takav rad. Stručni sud odabrao je 18 skladbi. Prvi je festival održan 22.–23.V.1964. pod nazivom Rijeka ’64. Iako je tada Opatijski festival bio već uhodana priredba, MIK je pokazao vitalnost hrabrim iskorakom u druga mjesta (1966. održan je 9.VI. u Puli, a 10. i 11.VI. u Rijeci); sljedeće godine postao je putujućom priredbom i otada se do 1969. održavao u Rijeci, Senju, Kraljevici, Lovranu i Opatiji. Uključenjem Istre u naslov putujuća priredba je proširena na poluotok, tako da je najduži festival gostovao u 16 mjesta.

Osim promicanja glazbenika s područja Istre i Hrvatskoga primorja, festivalu je cilj bio poticati folklorne i druge amaterske aktivnosti, ali i promicati gastronomske i turističke vrijednosti regije. Osim u spomenutim mjestima, MIK se održavao u Čavlima, Novom Vinodolskom, Medulinu, Rabu, Kastvu, Lokvama, Vodnjanu, Novigradu, Poreču, Pazinu i drugim mjestima. Poslije 1986., kada je održan potkraj rujna u Pazinu, Kašteliru, Bujama, Novom Vinodolskom i Rijeci, MIK se zbog organizacijskih i financijskih okolnosti ugasio.

Novi ciklus pokrenut je 1991., kada je u Rijeci održana retrospektiva najpoznatijih skladbi s MIK-a, a odmah potom započeo je rad na obnovi festivala u organizaciji Milke Čakarun Lenac, Mirka Cetinskog, Andreja Baše i dr. Održan je kontinuitet programskih smjernica, termina održavanja i putujući karakter priredbe. Na natječaj raspisan potkraj 1992. od stotinjak prispjelih radova odabrano je 18 za konkurenciju. Prvi obnovljeni MIK počeo je 15.VI.1993. u pulskoj Areni. Gradovi domaćini bili su još Umag, Rab i Rijeka, u kojoj je 19.VI. održan završni koncert.

O promociji autora i izvođača zabavne glazbe iz Istre i Kvarnera kroz festival najbolje svjedoče podatci o 629 izvedenih pjesama, 193 izvođača, 45 gradova i općina, 291 festivalskoj večeri. Među izvođačima iz Istre najčešće su nastupali Lidija Percan, Mirko Cetinski, Vesna Nežić-Ružić, Liliana Budicin Manestar, Radojka Šverko, Sergio Pavat i Angelo Tarticchio; najizvođeniji su bili skladatelji Nello Milotti, Bruno Krajcar i Bruno Zahtila, te tekstopisci Daniel Načinović, Ljubica Bestulić Stanković i Livio Morosin.

Jubilarni 40. festival održan je 18.–26.VI.2004. u Malom Lošinju, Vodnjanu, Čavlima, Bakru, Krku, Labinu i Rijeci.

http://www.festivalmik.com/

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Slavica Mrkić-Modrić, Melodije Istre i Kvarnera (1964–2004), Rijeka 2004.

Slučajna natuknica

Ruža Pazinke