Orada, (fotoarhiva Glasa Istre, snimio Marinko Babić)

orada

Orȃda (na Labinšćini orȏda, u Istarskoj Liburniji lovrata; istromlet. orada; u drugim istočnojadranskim krajevima naziva se i komarča, ovrata, podlanica, dinigla, zlatulja, zlatva, sekulica; lat. Sparus aurata, Chrysophrys aurata), vrsta ribe koja živi diljem Sredozemnoga mora te u istočnim obalnim područjima sjevernoga Atlantskog oceana; pripada obitelji ljuskavki (Sparidae).

Izuzetno je cijenjena u gastronomiji, smatra se da ima najukusnije meso među svim vrstama bijele ribe. Ima duguljasto ovalno tijelo s krupnim ljuskama, po bokovima stisnuto, s velikom i jakom glavom sa snažnim čeljustima, od kojih je gornja malo izbočena nad donjom. Gornji dio tijela joj je modrikasto-zelenkasto-sive boje, po sredini u predjelu bokova sivosrebrnast, a donji dio prelazi u srebrnastobijelu nijansu. Uzduž trupa nalaze dvije pruge, smeđasta i smeđe-zelenkasta. Oko škrga se nalazi karakteristično rumenilo – na gornjem dijelu škržnoga otvora je živozlatna do narančasta mrlja, a uz gornji kut škržnih otvora ljubičasto-crna mrlja. Sredinom leđne peraje prolazi crna pruga. Između očiju se ističe zlatnožuti most u obliku polumjeseca.

Može narasti do 70 centimetara uz težinu do 10 kilograma, ali su prosječni primjerci od 20 do 50 cm i teže oko 30 dekagrama.

Orada je dvospolac, ista jedinka najprije proizvodi muške, a zatim (čim pređe težinu od 50 do 60 dekagrama) ženske spolne stanice (proterandrični hermafroditizam). U Jadranu se mrijesti u prosincu i djelomice u siječnju, na pješčanim terenima.

Iako može živjeti na svakoj vrsti dna, preferira pjeskovito i šljunkovito, obraslo livadama posidonije, a kreće se priobalno, na dubinama do 50 metara, ali uglavnom od 5 do 10 metara; voli uvale, luke i riječna ušća. Živi u manjim jatima ili po nekoliko primjerka zajedno, a za vrijeme mriještenja skuplja se u veća jata. Osjetljiva je na hladnoću pa se zimi povlači u duboku vodu dalje od obale. Hrani se mekušcima, rakovima i ribom.

Lovi se cijele godine, no najviše sredinom proljeća i u jesen. Ribiči je love na udicu, ostima pod svijećom i podvodnom puškom, a ribari mrežama potegačama i stajaćicama. Zapadnoistarsko priobalje jedno je od najbogatijih lovišta orade u Jadranskom moru (ostala su Novigradsko more te okolica Šibenika i Pelješca).

Orada se i uzgaja; u Istri jedino u ribogojilištu u Budavi (godine 2021. zatvoreno je uzgajalište u Limskom kanalu/zaljevu). Tvrtka Cromaris, članica rovinjske Adris grupe, koja ima uzgajališta duž hrvatske obale (među kojima i budavsko), ušla je 2015. među deset najvećih svjetskih proizvođača orade i brancina.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Šuljić, „Orada (lovrata, podlanica)“, Franina i Jurina, 2008., 28-29; „podlanica“, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje, https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=48913, pristupljeno 30. 3. 2023.

Vezani članci

Fauna