Diritto Croato, Il

Diritto Croato, Il (kasnije: Il pensiero slavo, La Pensée Slave, Slavenska misao), tjednik za politiku i književnost. Pod tim nazivom izlazio u Puli na talijanskom i hrvatskom jeziku od 3. listopada 1888. do 1. travnja 1894. godine.

Pisan u panslavenskom duhu bio je namijenjen čitateljima koji su slabo ili nikako znali govoriti hrvatski a bili su podrijetlom Hrvati. Objavljivao je informacije i druge novinske tekstove, te kritičke osvrte o objavljenim djelima na hrvatskom jeziku i prevedenim na talijanski pisaca Augusta Šenoe, Petra Preradovića, Ivana Mažuranića i drugih. Vlasnik, nakladnik i odgovorni urednik tjednika bio je dr. Antonio (Antun) Jakić iz Pule, a tiskao se u pulskoj tiskari Seraschini.

List iz Pule 1894. godine seli u Trst, te izlazi pod nazivom Il Pensiero Slavo, uz moto: "Uh, koliko je dobra stvar - da su braća zajedno ujedinjeni" (David, psalm 132). Vlasnik, nakladnik i odgovorni urednik je i dalje isti, a tiskan je u tršćanskim tiskarama "Figli di C. Amati" (od 24.5.1894.), "S.Pastori" (od listopada 1895.) te "Augusto Levi" (od 7.5.1898.). Cijena pretplate za godinu dana iznosila je 5 fiorina, a nastavio je tradiciju Il Diritta Croata, pa su objavljivani radovi A. Mussina, prof. Melka Lucijanovića i drugih. Međutim, najveća vrijednost su svakako objavljena djela ruskih pisaca Tolstoja, Puškina i Turgenjeva, te hrvatskih Katalinića, Đalskog, Šenoe i drugih. Suradnici su, uz ostale, Erazmo Barčić, Dinko Politeo, Joso Modrić i brojni drugi s talijanske strane.

Il Pensiero Slavo od 3. listopada 1898. mijenja naziv u La Pensée Slave i izlazi na hrvatskom i francuskom jeziku, a od 1903. u Slavenska misao i izlazi na hrvatskom jeziku do 1909. godine.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Vitomir Ujčić, Kroz Pulu, Pula-Zagreb 1964., Silvana Monti Orel, I Giornali triestini dal 1863 al 1902, Trieste 1972., Nadia Bužleta, Tiskarstvo i nakladništvo u Istri:1859.-1941., Vjesnik bibliotekara Hrvatske, br. 48 (3/4), Zagreb 2005., 208-232.A. Černjul