Jurkić, Mladen

Jurkić, Mladen, odvjetnik (Sarajevo, 2.XI.1912. - Pula, 20.I.1997.).

Podrijetlom iz obitelji hrvatskih intelektualaca: otac Mirko bio je književnik, a stric Gabrijel akademski slikar. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju pohađao je u Dubrovniku, a diplomirao je s doktoratom 1938. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Odvjetnički je ured 1943. otvorio u Zagrebu. S Ivom Politeom i Natkom Katičićem kao branitelj po službenoj dužnosti sudjelovao je 1948. u procesu protiv Eriha Lisaka i kardinala Alojzija Stepinca. Nakon zabrane odvjetničkoga rada u Zagrebu, iste je godine otišao u Istru. Uvidjevši složenost istarskih političkih i pravnih prilika, privremeno je otvorio ured u Donjem Miholjcu, a ljeti 1950. s obitelji se preselio u Pulu, gdje je otvorio odvjetnički ured. Duh i praksu najboljih hrvatskih odvjetničkih škola prenio je na mlađe generacije pravnika i odvjetnika.

Utemeljitelj je Odvjetničkog zbora Istre te je godinama bio njegov predsjednik i član Upravnog odbora. Zastupao je istarske crkvene župe i bio dugogodišnji pravni savjetnik Američke ambasade i Austrijskoga generalnoga konzulata u Zagrebu te Talijanskoga konzulata u Kopru.

Odvjetnička komora Hrvatske dodijelila mu je 1982. Plaketu »Dr. Ivo Politeo« s poveljom, a odlikovan je i Ordenom rada sa srebrnim vijencem.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Marijan Jelenić, "Milosrdni odvjetnik", Istarska Danica 1995, Pazin 1994.; D. Sikirić, "Zadržao je svoju uspravnost do kraja", Odvjetnik, 1997., 1-2.