Jadran, tjednik

Jadran, političko-kulturno-književni tjednik koji je od 11.IV.1903. do 11.VI.1904. izlazio u Trstu na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Njegov vlasnik, izdavač i odgovorni urednik bio je književnik i političar Ante Tresić Pavičić. Izlazio je na 2 lista, a objavljena su 24 broja. U prvom broju Tresić Pavičić objavio je programsku orijentaciju lista: zauzimanje za ujedinjenje hrv. zemalja, »borbu protiv beznađa i bezboštva« u Hrvatskoj, prosvjetljivanje naroda te provođenje Kvaternikove i Starčevićeve politike. Književnost je pritom »prava duša naroda koja mora izražavati patriotično čuvstvo«. U Jadranu se Tresić Pavičić izravno politički angažirao protiv austrijske i mađarske vlasti te protiv frankovaca.

Tjednik je zagovarao talijansko-hrvatsko savezništvo radi zajedničke obrane od germanizacije. Zbog toga je na samom početku izlaženja došao u sukob s Našom slogom, koja ga je napala zbog pokušaja zbližavanja s Italijom u doba kada su se hrvatski i slovenski političari u Istri borili protiv iredentističkih težnji dijela istarskih talijanskih političara.

Važniji suradnici Jadrana bili su Ivan Andrović (književno-kritički i politički tekstovi) i Božo Lovrić (pjesme), a objavljen je i jedan tekst Antuna Gustava Matoša. Tekstove na talijanskom jeziku pisali su Andrović i Tresić Pavičić, koji je objavljivao politička razmatranja o aktualnim društvenim problemima, književne kritike i rasprave o umjetnosti te vlastite pjesme i prepjeve talijanskih pjesnika. Osim tekstova o suvremenoj hrvatskoj književnosti, zabilježene su i mnoge novosti iz stranih književnosti, napose romanskih.

List nije imao financijsku potporu, već se oslanjao isključivo na pretplatnike te je, ne uspjevši privući šire slojeve, 1904. ugašen.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Šime Vučetić, predgovor, u: Ante Tresić Pavičić, Pet stoljeća hrvatske književnosti, 61, Zagreb 1963.; Zoran Kravar, predgovor, u: Ante Tresić Pavičić, Odabrana djela, I, Split 1999.