Sindacati Unici

Sindacati Unici (Jedinstveni sindikati), sindikat utemeljen u Trstu 8.V.1945.

Bio je ustrojen po jugoslavenskom modelu, a osim zaštite radnika podupirao je priključenje Julijske Venecije Jugoslaviji. Bio je izraz masovnih klasnih organizacija kojima je cilj bio indoktrinacija stanovništva radi jačanja nove socijalističke vlasti što se stvarala u Jugoslaviji. Tomu su se suprotstavili Sindacati Giuliani (Julijski sindikati), koje su osnovali nekomunistički partizani pod vodstvom Edoarda Marzarija.

Sindicati Unici izdavali su u Kopru dvotjednike na talijanskom jeziku, Ricostruzione (1.X.1946. - 1.II.1947.), za sindikate koparskoga okruga, i La Bandiera dei Lavoratori (21.IV.1947. - 10.V.1947.), za Okružni komitet sindikata za Istru. Za razliku od glasila Talijanske antifašističke omladine Risveglio, ti su dvotjednici, kao i glasila Slovansko-italijanske antifašistične unije (UAIS), L'Istria Nuova (Kopar, 14.X.1945. - 5.I.1946.) i La Nostra Lotta, odgovarali zahtjevima komisije za agitprop Komunističke partije Slovenije, koja je djelovala u jesen 1945.

Sindikati su djelovali u Trstu do studenoga 1954., kad su priključeni talijanskom sindikatu CGIL (Confederazione Generale Italiana del Lavoro).

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Alessandra Argenti Tremul, La percezione degli Italiani da parte dei nuovi poteri jugoslavi: Capodistria 1945-1956, Tempi & cultura, 2000., 6.

Slučajna natuknica

Iveša, Ante