Oltarna ograda i menza u crkvi sv. Flora kraj Kranjci, (preuzeto s https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/item/1731/, snimio Ivo Puniš), 2014.

Kranjci

Krȃnjci (Kronjcȉ), selo južno od Labina, na cesti između Presike i Salakovci (45°3′ N; 14°6′ E; 286 m nadmorske visine), 98 stanovnika (2021.),

Stanovnik je Kronjȁc, stanovnica Kranjȉca, a pridjev krȏnjski.

Oko jedan kilometar od sela, usamljena usred nekadašnjih polja i vinograda, nalazi se mala crkva sv. Flora. To je jednobrodna građevina s polukružnom apsidom upisanom u ravni zid na začelju; na pročelju je romanički portal.

Crkva je vjerojatno izgrađena u razdoblju XII.-XIII. st. Posebnost crkve njezin je kameni namještaj: dvije velike kamene ploče, izvorno stranice sarkofaga, postavljene su ispred svetišta kao oltarna ograda (plitki reljefi motiva pojednostavljene mreže i romboida), menza oltara ima isklesan križ, a slični motivi ponavljaju se na prozorskoj tranzeni. Prema mišljenju Branka Fučića, riječ je o retardiranom derivatu predromaničkog ornamenta, ali je vjerojatnije da namještaj potječe iz neke nepoznate ranokršćanske crkve (VI.-VII. st.).

Crkvica (kapelica) je upisana na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a do nje je iz Kranjci 2013. uređena Staza sv. Flora.

Više ilustracija s podacima na stranicama Istarska kulturna baština - Patrimonio culturale istriano: https://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/katalog-predmeta/?q=kranjci

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Branko Fučić, "Izvještaj s puta po Istri", Ljetopis JAZU, 1957., 57.

Vezani članci

Albona