Mošćenice na bakrorezu Johanna Weickarda Valvasora, kraj 17. stoljeća

Mošćenički statut (Zakon Kaštela Mošćenic)

Mošćenički statut (Zakon Kaštela Mošćenic), osnovni pravni dokument mošćeničke općine.

Iz srednjovjekovnih općinskih knjiga prepisao ga je kancelar Stanislav Negovetić 1637., u vrijeme kada su Mošćenice bile dio Kastavske gospoštije ili kapetanije (njem. Herrschaft Khestau, tal. Signoria ili Capetanato di Castua).

Bio je zapisan hrvatskim čakavskim jezikom, a inačice Statuta zapisane su i na njemačkom jeziku, kojim su se služili feudalni gospodari. Iz preambule Negovetićeva prijepisa razvidno je da je riječ o novoj, drugoj redakciji. U prijepis su unesene odredbe nastale 1475.-1637., a poslije su dopisivane sve odluke donesene do 1705.

Zakonskim člancima, odredbama i odlukama uređuje se cjelokupan život srednjovjekovne autonomne mošćeničke općine. Uz obvezna zajednička paušalna i pojedinačna podavanja desetine u naturi i novcu feudalnom gospodaru (Devinski, Walsee, Habsburg), Mošćenički statut određuje dužnosti i obveze pojedinih mošćeničkih podložnika (župana, komunskih vijećnika, kancelara, satnika i stražara, kmetova, gostiju, plovana). Statut poznaje kazneno pravo, kao i način raspoređivanja uplaćenih globa, koje se dijele u dva ili tri dijela: na gospodu i općinu ili na gospodu, općinu i tužitelja.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ante Šepić, "Zakon Kaštela Mošćenic", Rad JAZU, 315, Zagreb 1957.