U Srednjoj školi Mate Balote u Poreču, koja se nalazi u prostorima nekadašnje poljoprivredne škole i instituta, obrazuju se i poljoprivredni tehničari, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek)

poljoprivredno školstvo

O potrebi poljoprivrednog prosvjećivanja Istarski sabor prvi je put raspravljao 1863. Zbog teških uvjeta u poljoprivredi i velike nepismenosti među seoskim stanovništvom tražili su se načini poboljšanja stanja. Osnovani su odbori za pokretanje poljoprivredne škole koji su, prema uzoru na poljoprivrednu školu u Klosterneuburgu u Austriji, željeli utemeljiti sličnu školu u Poreču. Inzistiralo se na tom da predavanja budu na hrvatskom jeziku.

Godine 1871. Istarski sabor je donirao 100.000 forinta za osnivanje središnje pokrajinske škole »po uzoru na najbolje slične škole u srednjoj Europi«. Odlukom Sabora 5.IX.1874. osnovana je Pokrajinska vinarsko-voćarska stanica sa sjedištem u Poreču (Institut za poljoprivredu i turizam Poreč), s ciljem da u njoj djeluje praktična poljoprivredna škola. Stanica je započela s radom u travnju 1875. U njoj su se rješavali aktualni problemi istarske poljoprivrede i provodila izobrazba seoskoga stanovništva. Najveći dio poljoprivrednih površina stanice bio je zasađen vinovom lozom i voćnjacima te loznim sadnicama, a osnovana je i kolekcija domaćih i stranih sorata vinove loze. U stanici je bio vinski podrum u kojem su se istraživali najpogodniji načini preradbe grožđa te utvrđivala kvaliteta raznovrsnih vina.

Zbog prijašnjega maloga kapaciteta, izgrađen je 1882. u prizemlju zgrade Sabora novi podrum koji je bio u uporabi do 1981. U njegovu laboratoriju rađene su analize te davani besplatni stručni savjeti proizvođačima. U stanici je bila osnovana i izložba strojeva i poljoprivredne opreme koja je seljacima omogućivala uvid u nove tehnologije te služila kao ogled napredne poljoprivredne proizvodnje.

Godine 1877. osnovan je pomoćni »pomološki vrt« u Pazinu. Novo je poljoprivredno zemljište trebalo poslužiti komparativnim studijama u voćarstvu i vinogradarstvu zbog klimatskih razlika u odnosu na zemljišta u Poreču. Upute o održavanju imanja davala je stanica u Poreču. Kada je 1881. prvi put otkrivena peronospora, nova zarazna bolest vinove loze, stanica je započela edukaciju poljoprivrednika i tiskanje popularne literature o toj temi.

U skladu s odlukom Sabora iz 1874., nekoliko godina nakon osnivanja stanice u njezinu je sklopu počela raditi prva poljoprivredna škola u Istri (Poljoprivredna škola u Poreču). Carlo Hugues, ravnatelj stanice od 1882., pokrenuo je 8.II.1883. rad Škole za praktično vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Uz odobrenje bečke vlade 1905. osnovana je Poljoprivredna škola u Pazinu, koja je prestala raditi 1963.

Tijekom 1970-ih u Višnjanu su osnivana narodna učilišta za obrazovanje poljoprivrednih radnika. U Poreču je nakon četrdesetogodišnje stanke 2001. ponovno otvoren Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci, sa stručnim studijem vinarstva, potom i mediteranske poljoprivrede.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Drago Orlić, 110 godina Poljoprivredne škole Poreč, Poreč 1985.; Anita Silvana Ilak Peršurić, Jusuf Šehanović, Đordano Peršurić, The influences of scientific and educational institutions on agricultural development, u: Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (zbornik radova), Poreč 1999.; Marko Legović, Uzroci zaostajanja poljoprivrede Istre, Poreč 2000.

Slučajna natuknica

školstvo