Mala Gajana, nacistički pokolj

Nacistički pokolj u Maloj Gajani, ratni zločin koji se u tom zaseoku kraj Vodnjana dogodio 27.I.1944.

U noći između 26. i 27. siječnja nekoliko stotina njemačkih vojnika opkolilo je mjesto. Nakon mitraljeske paljbe na seosku stražu upadali su u kuće, mlatili ljude, pljačkali i palili. Čak su grupu mještana strpali u jednu štalu, zapalili u njoj sijeno i - zaključali vrata. Poginulo je petero ljudi, među njima sekretarica pulskog SKOJ-a Mira Raduna Ban, istaknuti istarski partizan Miho Županić i Tone Ferlin koji se ubio da ne bi pao u neprijateljske ruke. Prema u Glasu Istre objavljenim svjedočenjima mještanina Antona Ferlina, koji je tada bio desetogodišnjak, ujutro su vojnici istjerali sve mještane iz njihovih kuća na livadu na kojoj su ležala tijela ubijenih i započeli prozivku. Na licu mjesta strijeljali su još deset Gajanaca. Nakon toga, stoka je istjerana iz štala u kojima je potpaljena vatra koja uskoro proširila i uništila cijelo selo.

Pobijene ljude, površno zakopane, vodnjanski je župnik Rodolfo Toncetich dao iskopati i prevesti na vodnjansko groblje gdje su sahranjeni, ali bez župnikova blagoslova, zbog prijetnji nacista. Ukupno su nacisti pobili 42 mještana Gajane, a još deset žena i djevojaka deportirano je u koncentracijski logor u Auschwitzu, a deset muškaraca, među kojima i mladići sa svega 15 godina, u Dachau. Logorske strahote preživio je samo jedan muškarac, Karlo Zulian, i devet žena.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Ljubo Drndić, Oružje i sloboda Istre, 1978.; Patricija Softić-Mehmedović, I danas je bolno prisjećanje na nevine žrtve, Glas Istre, 27. 1. 2013.; Petra Lukež, Prošlost koja se ne smije ponoviti, Glas Istre 27. 1. 2014.; Borka Petrović, Vijenci u spomen na 42 žrtve nacifašističkog terora, Glas Istre, 26. 1. 2015.

Slučajna natuknica

Klasing, Gustav