Dane

Dane

Dane, naselje na Ćićariji, u općini Lanišće uz cestu Buzet–Vodice (45°28′N; 14°3′E; nadmorska visina 609 m); 8 stanovnika (2011.).

Okruženo brdima, zaštićeno je od sjevernih vjetrova i otvoreno prema jugu. Plodno polje i obilje vode (osim ljeti) omogućuju proizvodnju hrane, a u prošlosti su stočarstvo i proizvodnja drvenog ugljena bile glavne djelatnosti.

Na cijelom području Dana i okolnih sela mnogobrojni su nalazi ljudskih ostataka u pećinama (Novačka peć, Ivkina peć i dr.), najviše iz mezolitika i kasnijih razdoblja. U povijesnim izvorima spominje se u X. st. kao područje tršćanske općine, potom je pod vlašću akvilejskoga patrijarha i knezova Goričkih; od 1394. pod vlašću Venecije (Mletačke Republike) kao dio Rašporske gospoštije, na granici prema Pazinskoj knežiji. Naselje je stradalo potkraj XV. st. u turskim upadima u Ćićariju, kao i tijekom Uskočkoga rata, nakon kojega je između Dana i Vodica bila uspostavljena granica austrijskoga i mletačkog teritorija. Njemačke snage spalile su selo 10.VIII.1944., a zatečeno stanovništvo odvele u logor.

Crkva posvećena sv. Ani u ruševinama je. Crkvena je uprava u Opatijskom dekanatu Riječke nadbiskupije.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Lanischie

Slučajna natuknica

Selina