Lorun (Loron)

Loron (Lorun), antičko arheol. nalazište na zap. obali Istre kraj Červar-Porta, 5km sjeverno od Poreča. Zamijećen sred. XIX.st. zbog velike koncentracije ulomaka amfora na sjev. obali Červarskoga zaljeva, sa žigovima privatnih vlasnika i nekih rim. careva iz I–II.st., L. se drži lokalitetom koji skriva ostatke velike radionice amfora i drugoga keramičkog materijala.

Istraživanja su započela 1995. uz more, a otkriveni su samo ostatci rubnih prostorija, dok su radionice, sušionice i peći bile nešto sjevernije. Radionicu keramičkih proizvoda poč. I.st. podignuo je senator Sisenna Statilije Tauro (konzul 16. god.), a potom je prešla u vlasništvo Kalvije Krispinile, jedne od skandaloznih žena na Neronovu dvoru. U doba cara Domicijana dospjela je u carski fiscus. Istodobno je cijelo područje od Lorona do Vabrige i Tara bilo dijelom carskoga poljop. dobra, na kojem su se uzgajale masline i vinova loza, temelj proizvodnje ulja i vina koje se prevozilo u amforama s Poreštine.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

F. Tassaux, R. Matijašić, V. Kovačić, Loron (Croatie), Un grand centre de production d̓’amphores a huile istriennes, Bordeaux 2001.