Kotli (Kotle), (snimio Goran Prodan), 2023.

Kotli (Kotle)

Kȏtli (Kȏtle, tal. Cottole), naselje blizu Huma (45°22′N; 14°02′E; 142 m nadmorske visine); 1 stanovnik (2011.; na popisu stanovništva 2021. priključeno Humu), mjesni odbor Roč, grad Buzet.

Stanovnik je Kȏtjan, stanovnica Kȏtjanka, a pridjev kȏtjanski.

Dobar je primjer susretanja osobitih prirodnih zanimljivosti i tradicionalne ruralne arhitekture. Rijeka Mirna, koja protječe kroz selo, tvori u svojem koritu neobične kotlaste (otuda ime) oblike različitih veličina; oni su, ovisno o vodostaju rijeke, ponekad ispunjeni vodom. Na pojedinim mjestima pad vode ima strmi nagib pa se stvara više manjih i većih slapova.

Budući da je selo zbog prometne izolacije i udaljenosti od većih centara nakon II. svjetskog rata bilo napušteno, zadržalo je izgled sela s kraja XIX. st. Kuće su izgrađene od kamena, a neke imaju kamene ili drvene baladure. Drveni elementi, bilo konstruktivni bilo oni pridodani, svjedoče o većoj upotrebi drva u tradicijskoj arhitekturi sjeverne Istre. U usporedbi s arhitekturom susjednih sela, stambene su kuće u Kotlima razvijenije, složenije i bogatije. Višeprostorne katnice svjedoče o nešto višem životnom standardu u Kotlima, gdje se uglavnom živjelo od razvijenog obrtništva, po čemu su Kotjani bili poznati u široj okolici. Početkom XX. st. ondje je djelovalo šest krojača (žnjidara), a iz sela su bili nadaleko poznati glazbenici na tradicijskim instrumentima, bajsu, vijulinu i klarinetu. Svojevrstan su simbol Kotla mlinovi, od kojih je jedan u ruševinama, a drugi je 2002. obnovljen. Njima su se koristili žitelji iz šire okolice do 1964.

Od 1994. selo i njegov okolni prostor imaju status spomeničke baštine. U novije vrijeme više je kuća obnovljeno i služe za odmor i turističko iznajmljivanje. Od polovice proljeća do jeseni u selu je otvorena i konoba.

Kroz Kotle vodi cesta koja povezuje Brnobiće i Krušvare, odnosno, šire, Roč i Draguć.

Nedaleko od Kotli je zaselak Podkrog (Podkroh, ime mu dolazi od položaja ispod brijega/stijene, lokalno krog/kroh), desetljećima potpuno zapušten tako da su kuće nestale u šumi, ali je 2022. pred njim podignuta nova kuća.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Vezani članci

Hum

Slučajna natuknica

Vranja