Vilanija

Vilanȉja (tal. Villania), raštrkano naselje u zapadnoj Istri, 5 km istočno od administrativnoga središta, Grada Umaga (45°26′N; 13°35′E; 46 m nadmorske visine); 284 stanovnika (2021.), na lokalnoj cesti Petrovija – Plovanija.

Stanovnici se bave poljodjelstvom na plodnim okolnim poljima. U novije vrijeme razvija se smještajni turizam (vile i kuće za odmor, obiteljski hotel). Pridjev je vilanȋjski.

Područje je bilo naseljeno u antičko doba, iz kojeg su pronađeni mnogobrojni predmeti (nadgrobna stela, novac, staklo i dr.). U zaselku Klija sjeverozapadno od Vilanije, u sklopu ladanjskoga gospodarstva, sačuvana je jednostavna kapela pravokutna tlocrta, posvećena sv. Nikoli. Nalazi se na neistraženom arheološkom lokalitetu (pretpovijest, antika, srednji vijek). Ima drvorezbareni polikromirani oltarni retabl iz XVII. st. s kipovima sv. Nikole, sv. Pelegrina i sv. Marka evanđelista, čiji je titular crkva prvotno nosila. Prema tradiciji, nastanak se crkve povezuje s predajom Umaga Veneciji 1269.

Na području Vilanije ima dosta ostataka slikovite tradicijske arhitekture XIX. st.

Oko 600 metara sjeveroistočno od naselja ležište je tehničko-građevnog kamena vapnenca, kamenolom Vilanija u sastavu tvrtke Antenal.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Medveja