Wilsonova crta

Wilsonova crta, prijedlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona za razgraničenje između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS u sklopu rješavanja Jadranskog pitanja na Mirovnoj konferenciji u Parizu (1919).

Nakon neuspješnih pregovora, Wilson je 1919. Memorandumom (14.IV) i Deklaracijom (23.IV) objavio amer. stav o Jadranskom pitanju. Tom je kompromisnom izjavom Italiji priznao granicu obećanu Londonskim ugovorom samo u razgraničenju s Republikom Austrijom (Južni Tirol), a ne i na ist. obali Jadrana. Granica koju je Wilson predlagao išla bi zapadno od Trbiža (tal. Tarvisio) na sjeveru niz ist. greben Julijskih Alpa, preko Triglava i Vogela na jugoistok, zapadno od Cerkna, Idrije, Postojne, Pivke i Ilirske Bistrice na Učku, pa rijekom Rašom na Jadransko more. U okviru Kraljevine Italije ostalo bi tako oko 400000 Hrvata i Slovenaca, a u Kraljevini SHS oko 40000 Talijana. Dvije države nisu prihvatile Wilsonov prijedlog, no on je ponovno aktualiziran nakon II.svj. rata kao jedan od prijedloga za novo razgraničenje.

LIT.: B. Krizman, Jadransko pitanje pred našom delegacijom na Pariškoj mirovnoj konferenciji do potpisivanja ugovora s Njemačkom (28. lipnja 1919), Jadranski zbornik, 1958, 3.

G. Kešac