Učka, pogled s Veloga Planika, (snimila Ema Prodan), 2020.

Učka

Ȕčka (i Ũška, tal. Monte Maggiore), planina u istočnom dijelu istarskog poluotoka.

Geomorfološki istaknuta nad Riječkim zaljevom, dobro je uočljiva sa širega područja Istre i Kvarnera. Omeđena je s južne strane Plominskim zaljevom, sa zapadne Čepićkim poljem, odnosno cestom VozilićiNova VasŠušnjevicaVranja, sa sjeverne cestom Vranja – Vela Učkaprijevoj PoklonVeprinac – Bregi i s istočne strane Riječkim zaljevom, odnosno tzv. liburnijskim primorjem. Sjeverno i sjeverozapadno od Učke nastavlja se planinski prostor Ćićarije.

Od prijevoja Poklona do rta Mašnjaka u Plominskom grebenu Učka je duga 23 km, a proteže se u smjeru sjever–jug. Širina Učke u južnom dijelu između Vozilića i Brestove iznosi 5 km, u srednjem dijelu između Šušnjevice i Mošćeničke Drage 10 km, a u sjevernom dijelu između Vranje i rta Kolova 13 km. Istočna primorska strana Učke blaže je položena od zapadne kopnene strane, što se ogleda u različitoj vegetaciji, količini padalina i naseljenosti (primorska padina znatno je naseljenija). Učka je važna klimatska barijera, ima veće količine padalina i bujniju vegetaciju od ostalih primorskih planina.

Najviši je vrh Vojak (1401 m) s kamenim vidikovcem, ispod kojega je postavljen televizijski toranj. Hrbat se planine od 922 m visokoga Poklona u smjeru juga počinje strmo uzdizati do Plasa (1285 m) te nastavlja do TV-tornja i vrha Vojak, od njega se spušta na Suhi vrh (1333 m) i Straženik (691 m) te ponovno uzdiže na Perun (881 m), Brgud (907 m) i dalje prema jugu: Kremenjak (827 m), Šikovac (780 m), Sisol (835 m), Bukovo (771 m), Orlić (607 m) i vrh Lanišće (510 m).

Geološka građa Učke, koju karakterizira specifična litologija naslagā u tektonskoj razlomljenosti s elementima navlake, samo je dio vrlo složenih odnosa na širem prostoru Jadrana i navlaka vanjskih Dinarida. Zbog svojih florističkih specifičnosti uvjetovanih klimatskim uvjetima i raznolikom građom tla, Učka je 1999. proglašena parkom prirode veličine 146 km2.

Cesta izgrađena za unutrašnjost Istre od Kvarnera preko Poklona danas se manje rabi jer je podno prijevoja 1981. pušten u promet cestovni tunel Učka u dužini od 5062 m.

http://www.pp-ucka.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply