Freske u Žminju

Sjeverno od župne crkve sv. Mihovila na glavnom trgu u Žminju nalazi se mala, kamena, pravokutna gotička crkva šiljastog svoda, crkva sv. Trojstva. Njezine freske datiraju u sredinu 15. stoljeća, a obrađuju kristološki ciklus koji se proteže na sjevernom i južnom zidu kapele u tri, a na zapadnom i istočnom zidu u dva pojasa.

Prikazane su brojne scene: Bijeg u Egipat, Pad egipatskih kumira, Pokolj nevine djece, Povratak sv. obitelji iz Egipta, Krštenje u Jordanu, Izgon trgovaca iz hrama, Posljednja večera, Molitva na Maslinskoj gori, Poljubac Judin, Krist pred Pilatom, Bičevanje, Uskrsnuće, Svete žene na praznom grobu, Noli me tangere, Krist se prikazuje učenicima, Nevjerni Toma, Uzašašće, Krist u slavi. Predlošci za ove slike su iz Biblije pauperum a pojedine su, poput Judinog poljupca, jedini takvi prikazi u cjelokupnom korpusu sačuvanih istarskih fresaka. Ciklus se povezuje s majstorom Bolfgangom. U središtu mjesta  je također i crkva sv. Antona koja na pročelju čuva latinski natpis s 1381. godinom, a gradio ju je majstor Armirigus. Najupečatljiviji je prizor scena Marijine krunidbe duž gornjeg dijela istočnog zida, iznad oltara. Okružuju ih anđeli s glazbenim instrumentima i krilima koji predstavljaju nebeski orkestar. Ovo su najstariji prikazi glazbenih instrumenata u Istri. Lirski opisi anđela, elegantnih pokreta prstiju, klečeći u blago izvijenoj krivulji tijela, te svijetle, pastelne boje haljina i njihovi suptilni krojevi naslućuju leksik međunarodne gotike, izraz profinjene dvorske etikete. Autor ovih kvalitetnih freski dolazi iz jedne od značajnijih venecijanskih radionica krajem 14. stoljeća.    

U.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Istarske freske, urednik: Miodrag Kalčić, Istarska županija, Željko Bistrović, Šareni trag istarskih fresaka, Istarska županija, 2011.