Čubar

Čubar (Satureja montana), višegodišnja zeljasta biljka grmolikog oblika, jakog aromatičnog mirisa. Raste na sunčanim kamenitim mjestima ili na vapnenom tlu, od brdovitih predjela Istre sve do morskog pojasa.

Listovi su uski, kopljastog oblika, do tri centimetra dugi. Cvate u lipnju kada daje malene bijele do ružičaste cvjetove. Nedugo nakon toga se beru i suše, te idu u daljnju obradu i korištenje. Čubar spada u začinsko bilje, pa se dodaje mesu, ribi, povrtnim juhama i drugim jelima, a ima i terapeutsko djelovanje. Koristi se kod jakih grčeva te za poboljšanje probave i teka. U starom se vijeku koristio kao sredstvo protiv nadimanja trbuha, a kasnije se koristio uz grah, da smanji učinke koje on proizvodi a vezani su za plinove. Dobar je za tretiranje proljeva i crijevnih tegoba.

LIT.: Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 69-70.
U.