Majčina dušica

Majčina dušica (Thymus longicaulis), višegodišna zeljasta biljka grmolikog oblika, vrlo jakog aromatičnog mirisa. Raste na osunčanim livadama, pašnjacima te kamenitim područjima, po čitavom području Istre od planinskog pojasa do mora. Listovi su nejednaki, okruglasti, jajasti te vrlo grubi do kožasti.

Cvate po ljeti kada daje svjetlocrvene do grimizne cvjetove, koji se beru tijekom tog perioda. Terapeutska svojstva imaju svi dijelovi biljke. Iscjedak u sebi nosi dva fenola koji nose antibakterijska svojstva, te u tom smislu ima vrlo široku ljekovitu upotrebu. Čaj od ove biljke je također vrlo značajan u liječenju oboljenja dišnih organa te jača želudac i živce. Opušta grčeve, pomaže kod crijevnih komplikacija te kod proljeva.

Majčina dušica se koristi u pripremanju mirišljavih ulja, biljnih likera te se dodaje marmeladama, sirevima i voćnim salatama. Koristi se i kao začin pečenjima, umacima, te pri spremanju ribe. Osušeni listovi složeni u manje vrećice služe kao osvježivači prostora u ormarima s robom.

Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Claudio Pericin, Bakino smilje 2: Aromatične biljke našeg podneblja, Jurina i Franina, svezak 57, ljeto 1994., 69-70.