Rakija, istarska

Rakija, istarska, žestoko piće dobiveno destilacijom dropa. Sporedni je proizvod u postupku preradbe grožđa u vino. U Istri se od starine proizvodila isključivo iz vinskoga dropa (kom, trop) i tipičan je regionalni istar. proizvod. Sadrži destiliranu vodu, etilni alkohol (40–52%), metilni alkohol (0,2–1 volumni%/l apsolutnog alkohola), aldehide (500–1500mg/l aa), estere (1000–5000mg/l aa), više alkohole (1400–5500mg/l aa), kiseline (200–1000mg/l aa).

Pije se prigodno, u malim količinama, a upotrebljavala se i kao lijek (pri probavnim smetnjama, za obloge pri oteklinama, za skidanje visoke temperature, dezinfekciju), za spravljanje dr. napitaka s travama ili voćem te za spravljanje voća u rakiji (trešnja, višnja, šljiva) i kao baza za neke tipične istar. proizvode. Najpoznatiji su takvi proizvodi ruda i biska, koje se dobivaju dodavanjem macerata nadzemnih dijelova biljke rude (Ruta graveolens), odn. bijele i(ili) žute imele (Viscum album, Loranthus europaeum), te medenica (medovica), spravljena dodavanjem meda. Gosp. vrijednost istarske rakije iznosi oko 10% vrijednosti ubranoga grožđa. Postupak destilacije dropa ekonomski je racionalan način njegova iskorištavanja, ali i ekološki prihvatljiv način zbrinjavanja kao otpada. U novije se vrijeme najčešće nudi u ugostiteljskim objektima kao aperitiv, a tipični proizvodi na bazi rakije kao digestiv.

A. Milotić