Biska

Biska, tradicionalno prirodno istarsko jako alkoholno piće koje spada u travarice, a proizvodi se maceracijom lišća žute ili bijele imele u rakiji komovici. Vrlo se često dodaju i određene ljekovite trave, koje proizvođači drže tajnom. 

Lišće imele, koje se većinom bere u proljeće prije cvatnje, najprije se suši da bi se dobio koncentrat koji se potom miješa s domaćom rakijom. Za litru gotovog proizvoda dodaje se 5 grama suhog lišća. Poneki proizvođači stavljaju svježe ubrano lišće, a neki i cvjetne pupoljke. Maceracija traje najmanje 30 dana (ovisno o količini dodanog lišća), a rakiju je potrebno svakodnevno promiješati. Dužom maceracijom dobiva se biska tamnije boje. U rakiju se nakon maceracije može dodati meda ili šećera. Homogenizacija svih dodanih sastojaka traje od 40 do 60 dana. Ako se lišće sušilo u hladu, boja gotovog proizvoda je zelenkasta, a smeđa ako se sušilo na suncu. Prema Pravilniku o jakim alkoholnim pićima biska mora imati minimalno 37,5 % vol. alkohola. Ubraja se u ljekovite rakije jer je umjerena konzumacija alkoholnih pića koja sadrže polifenole povezana s pozitivnim učincima na zdravlje.

Tradicija njezina spravljanja pomalo je bila zamrla, a oživljena je ponajprije zalaganjem humskoga župnika Josipa Vidaua u drugoj polovici XX. stoljeća. Danas je vrlo popularna u Istri, a u Humu se svake godine održava Smotra domaćih rakija pod krilaticom „Domaća rakija je naša medižija" (Domaća rakija je naš lijek), na kojoj proizvođači izlažu, uz bisku, i druge vrste rakija (medicu te brojne travarice i voćne rakije).


Slike


Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

Josip Vidau, Istarska Danica 1984, Pazin 1983.; Branko Fučić, Gospodin v Humi, Istarska Danica 1996, Pazin 1995.; Aldo Milotić, Zaštita istarskih rakija kao tipičnih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Završna izvješća odobrenih VIP projekata, Zagreb 2001.; Maja Rupert, Characterization and quality evaluation of mistletoe spirits, graduate thesis, University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb 2017.; Petra Jedrejčić, Karakterizacija biske - tradicionalne istarske travarice, završni rad, Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb 2017.

Slučajna natuknica

Obrada d. o. o.