Grbovi na Pazinskom kaštelu, (preuzeto s https://www.muzej-pazin.hr/kastel)

grboslovlje ili heraldika

Grboslovlje ili heraldika (srednjovjekovni lat. heraldus: glasnik; voditelj turnira i najavljivač na viteškim skupovima), pomoćna povijesna znanost koja proučava nastanak i povijesni razvoj grbova te pravila njihova sastavljanja i umjetničkog oblikovanja.

Grbovi se u katoličkoj Europi pojavljuju početkom XII. st., kada su povratnici iz križarskih ratova s Blistog istoka donijeli običaj označivanja sebe i pripadnika svojih postrojba oznakama na štitovima i zastavama. U početku su ih rabili samo plemići vitezovi, a od početka XIV. st. grbovi su se proširili na ustanove (gradovi, općine, Crkva), da bi potom i ugledniji pučani imali grbove. Zbog velike nepismenosti grbovi su bili praktičan znak raspoznavanja i ovjeravanja isprava, jer su bili dio pečata.

Plemstvo je isprva samostalno odabiralo svoje grbove, a u XIV. st. vladari su prisvojili pravo dodjeljivanja grba (kraljevska isprava o dodjeli grba naziva se grbovnica), a time i plemstva.

Prema grboslovnim pravilima, usustavljenima u XIV.–XV. st., jedine su grboslovne boje crvena, plava, zelena, crna, zlatna i srebrna, a grb je potpun ako se iznad štita nalaze kaciga s nakitom i plašt. Premda su prva grboslovna djela nastala još u srednjem vijeku (Konrad von Mure, Njemački štit, XIII. st.; Bartolo di Sassoferrato, O znakovima i grbovima, XIV. st.; Clément Prinsault, Rasprava o grbu, XV. st.), grboslovlje se kao suvremena znanstvena disciplina oblikovalo u XIX. st. U Istri su se grboslovljem posebno Carlo Baxa, Ranieri Mario Cossàr, Gregorio de Totto i Giovanni Radossi.

U Istri je do XIX. st., u skladu s političkom, bila izražena podjela na dva grboslovna područja: jedno sa snažnim utjecajem romanske (prije svega mletačke) tradicije i drugo koje pripada germanskoj tradiciji, koju su njegovali njemački feudalni rodovi.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply