IDF, slijeva: Bruno Langer, Livio Bolković i Luciano Delbianco

Istarski demokratski forum (IDF)

Istarski demokratski forum (IDF; tal. Foro Democratico Istriano, FDI), politička stranka osnovana u Puli 14.XII.1996., a u Registar političkih stranaka u Republici Hrvatskoj upisana je 24.XII.

U početku predsjednik je bio Luciano Delbianco, koji je pokrenuo njezino osnivanje nakon što je ujesen 1996. istupio iz Istarskog demokratskog sabora (IDS). a kasnije Livio Bolković. Prvih godina stranka je imala oko 400 članova. Na lokalnim izborima 1997. osvojila je nekoliko vijećničkih mjesta u više istarskih općina i gradova (Brtonigla, Umag, Višnjan, Ližnjan, Vodnjan, Pula), a na izborima 2001. u Ližnjanu i Puli sa 6 vijećničkih mjesta i u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom i Nezavisnom listom Loredane Štok uspostavila je vlast. Poslije prijevremenih izbora u Novigradu 2003. imala je jednoga vijećnika u gradskom vijeću.

Stranka je promijelina naziv u Istarski socijaldemokratski forum (Foro social democratico istriano, ISDF-FSDI), a prema programskim polazištima je regionalna stranka lijevoga centra, koja se zauzima za građansku i socijalnu državu, privatno vlasništvo, antifašizam i demokraciju. IDSF je s drugim hrvatskim regionalnim strankama (Dalmatinska akcija, Hrvatski dalmatinski dom, Primorsko-goranski savez, Slavonsko-baranjska hrvatska stranka i Zagorska demokratska stranka) osnovao 17.X.1998. Hrvatski regionalni blok (HRB).

Iz političkog života stranka je praktički nestala 2009. kad na lokalnim i regionalnim izborima nije uspjela nigdje prijeći izborni prag. Godine 2012. za predsjednika stranke izabran je Frane Milat.

Stranka više ne postoji i brisana je iz Registra političkih stranaka.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Slučajna natuknica

Balilla