Vinistra, kušanje vina, (fotografija vlasništvo Glasa Istre, snimio Milivoj Mijošek), 2017.

Vinistra, izložba

Vinistra, regionalna i međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo.

Prvi su je put u Poreču 1994. organizirali Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu Istarske županije i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Početkom 1995. osnovana je udruga vinogradara i vinara Istre, također nazvana Vinistra, koja je potom postala organizator izložbe, uz suorganizaciju Upravnog odjela i Instituta te u izvedbi agencije Studio 053 d.o.o. iz Poreča (1995. u organizaciji je sudjelovalo županijsko poduzeće MIH).

Pravilnikom izložbe bilo je određeno da se ocjenjivati mogu samo istarskih vina, a izlagati svoje proizvode mogli su svi zainteresirani proizvođači vina i opreme za vinarstvo iz Hrvatske i inozemstva. Tako je Vinistra po ocjenjivanju vina imala regionalni, a po pravu sudjelovanja međunarodni status. Na prvoj izložbi sudjelovalo je dvadesetak izlagača, a na ocjenjivanje su bila prijavljena 124 uzorka vina. Druga izložba (1995.) proširena je na izložbu maslinova ulja, treća (1996.) na izložbu sira i skute, četvrta (1997.) na izložbu meda, i šesta (1998.) na izložbu istarskog pršuta, pa je Vinistra postala mjestom predstavljanja najvažnijih autohtonih istarskih proizvoda. Godine 1998. u ocjenjivanje su prvi put bile uključene i rakije.

Od 1999. sudjelovanje u ocjenjivanju bilo je omogućeno i vinima proizvedenima izvan Istre, ali samo za autohtone sorte, malvaziju istarsku bijelu i teran te refošk (iz Slovenije i Italije), čime je ocjenjivanje vina poprimilo međunarodno obilježje. Izložene proizvode (više od 300 uzoraka vina, odnosno više od 600 svih uzoraka) ocjenjivala su međunarodna stručna povjerenstva imenovana od Izvršnog odbora izložbe. Na desetoj jubilarnoj izložbi (2003.), organiziranoj pod tematskim nazivom »Malvazije Mediterana«, predstavljene su 33 različite malvazije sa Sredozemlja. Uz smotru vina i opreme u sklopu Vinistre bili su organizirani stručni skupovi koji su obrađivali aktualne vinogradarsko-vinarske teme. Vinistra je postala tradicionalna izložba koja je znatno utjecala i utječe na razvoj, promidžbu i podizanje kakvoće istarskih vina, na podizanje i širenje opće vinske kulture u Istri te na vrjednovanje tipičnih autohtonih istarskih proizvoda.

Do druge polovice 2000-ih održavala se svake godine od 29.IV. do 2.V. u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Veli Jože u Poreču. Godine 2009. preseljena je u novu, veću porečku sportsku dvoranu Žatika, a 2011. termin održavanja pomaknut je na vikende polovicom svibnja. Zbog ograničenja okupljanja uzrokovanim pandemijom koronavirusa, 2020. izložba nije održana, a 2021. održana je, 18.-20.VI., na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera. Godine 2022. vratila se u svibanjski termin (6.-8.V.) u dvorani Žatika, gdje je na 3.500 četvornih metara izložbene površine okupila je 110 izlagača od kojih 80 vinara.

Iz Vinistre ponikla je 2009. manifestacija Svijet malvazija na kojoj sudjeluju i ocjenjuju se vina ove sorte iz cijeloga svijeta.

http://www.vinistra.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply