Zavičajni muzej Buzet

Zavičajni muzej Buzet, muzejska ustanova glavninom smještena uz grad. bedem u zap. dijelu grada u palači Bigatto, izgrađenoj u XVII.st.

Od osnivanja muzejske zbirke 1961. muzej se širio prostorom i inventarom, tako da su danas u ovoj zgradi smješteni u prizemlju: arheol. izlošci, rimski spomenici, stara istar. kuhinja, staroslavenska nekropola Veli Mlun i stari poljop. alat, a na prvom su katu stalna izložba NOB-a i istar. narodna nošnja iz toga kraja. Izvan gl. zgrade, kraj crkve sv. Jurja u prostoriji stare grad. pekarnice prikazan je pekarski obrt, a u bivšoj kovačnici uređen je izložbeni prostor stare kovačnice »kovačije«. Predstavljena su gotovo sva pov. razdoblja Buzeštine i buzetske Ćićarije. Rimsko razdoblje (od 177.pr.Kr. do 477) doba je kada se prvi put spominje ime grada, što pokazuje jedna nađena ploča (II.st.). Jedna izložbena prostorija podsjeća na događaje u II.svj. ratu te stradanje i sudjelovanje stanovnika u antifaš. borbi. Planirano je prikazati još nekoliko starih obrta, za koje su prikupljeni predmeti: toklariju (preradba maslina), izradbu keramičkih proizvoda, lončarije iz nekadašnje lončarije nedaleko od Huma, tkalački stan i obrt za izradbu češljeva, s predmetima donesenim iz Črnice i dr.

http://www.mdc.hr/

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

B. Jakovljević, Muzejska zbirka u Buzetu, Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske, 1965, 2; 1968, 4–5; S. Nikolić, Uloga Slavomira Cerovca u osnivanju i opremanju muzejske zbirke u Buzetu, u: D. Cerovac, S. Nikolić, Slavomir Cerovac – Miro Blažinčić, Buzet 2003.