Dell’Oca, Zuan’Antonio

Dell’Oca, Zuan’Antonio, geometar (XVI.st.). Njegovo se prezime u izvorima i literaturi navodi u različitim oblicima: All’Occha, Dell’Oca, Dall’Occa, L’Oca, L’Ocha, De Locha, Loca itd. Bio je mjernik providura za neobrađena zemljišta na Puljštini i jedan od promicatelja kolonizacije Bolonjaca 1560-ih.

Nakon premjeravanja Puljštine izradio je mapu juž. Istre (124,5cm×113cm), iscrtanu perom i oslikanu kistom u više boja. Sastoji se od 16 slijepljenih dijelova, koji su poslije podstavljeni platnom. Čuva se u Muzeju Correr u Veneciji. Prema obavljenim mjerenjima, Puljština je tada imala oko 7% obrađenog i oko 93% neobrađenog zemljišta. Popisani su bunari, lokve, spremišta i izvori, pri čemu se htjelo stvoriti dojam da je juž. Istra dobro opskrbljena vodom. Mapi je Dell’Oca priložio izvješće u kojem je naveo luke i lučice te niz otočića oko Pule. Tablični prikaz zemljišta seoskih općina pokazuje da su pustopoljine dosezale zastrašujuće razmjere i da su ugrožavale osnovnu egzistenciju stanovništva juž. Istre (72 napuštena sela). Unatoč autorovu kartografskom umijeću, mapa je bila od male koristi pri naseljavanju. Dell’Oca nije izradio analitički katastik, nego samo preglednu kartu i sumarno izvješće o obrađenim i neobrađenim površinama. Unatoč kasnijim kritikama da je mapa u mnogočemu netočna, ona je najpreglednija slika zemljišnih parcela u juž. Istri.

Komentari

    Trenutno nema objavljenih komentara.

Ostavi komentar

* Slanjem komentara prihvaćate Pravila obrade Vaših osobnih podataka (e-mail i IP adresa). cancel reply


Literatura

G. E. Ferrari, I manoscritti concernenti Pola in biblioteche Veneziane, Trieste 1978; M. Bertoša, Istra: Doba Venecije (XVI.–XVIII. stoljeće), Pula 1995.